Odp: Czy moje autko ma Alarm
Doktoryzowałem sie kiedyś z tego tematu.
Koledzy mają rację.
Załóż blokadę lewarka skrzyni biegów typu Niedźwiedź i jeśli wystarczy ci PATS to poza AC/kradzież będzie komplet.
Zamiast blokady skrzyni biegów (cena + montaż ok 600-800pln) to można pokombinować z założeniem dodatkowego niefabrycznego immobilizera.
Poszukaj - jeśli sam się nie podejmiesz - TYTAN DS512 alarm z gpsem lub sam immobilizer DS050 też TYTANA. Tytan to Polski wytwór raczej dobrej jakości.
Inna półka to Metasystem M43.
Te dwa immobilizery tzw bezdotykowe. Mając ze sobą token jest rozpoznawany przez immo automatycznie. Wada: bateria i częsta jej zmiana.
Inny wybór to produkty firmy SEO --> też polskie, na pastylkę zbliżeniową. Mniej awaryjne niz bezdotykowce bo token jest bez zasilania.
Kluczowe to wybór co ma odcinać immobilizer i sposób montażu i ukrycia centralki - sprawa niebanalna, ale dobre ukrycie to 95% sukcesu zapobiegnięcia kradzieży.
Można też hardcore - odcięcie w trakcie jazdy - ale to już Twój wybór i odpowiedzialność.
Jak nie masz wiedzy to nie zakładaj "byle gdzie" tylko u ludzi którzy mają pojęcie - moje sugestia.
|