View Single Post
Stary 07-02-2017, 18:28   #66
HigBee
ford::amateur

Imię: Sylwek
Model: Focus MK3 FL
Silnik: 1.5 Ecoboost 150KM
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Jaki soft zaktualizuje serwis za darmo

Witam ponownie ,

Jako założyciel wątku wracam tutaj , bo ponownie wybieram się do serwisu.

Zaniedbałem trochę ten wątek, bo reakcja niektórych mocno mnie zaskoczyła i zniechęciła do dyskusji.
Dla wyjaśnienia:
Moje pytanie miało na celu zdobycie informacji o wadach samochodu które podlegają gwarancji, żeby załatwić jednorazowo jak najwięcej rzeczy, a nie jeździć do serwisu co parę tygodni jak mi wyskoczy coś nowego (pomijam już fakt, że miałem obiecane wszystkie aktualizacje po sfinalizowaniu zakupu, niestety nie na papierze).
--> a zostałem potraktowany jak złodziej, jak bym chciał wyłudzić czyjeś pieniądze
Aktualizacje miałem obiecane, salon się nie wywiązał więc to ja zostałem oszukany.
Tyle użalania, teraz do konkretów.

Wtedy w sierpniu byłem na serwisie i znowu zrobiło się niemiło bo po raz kolejny mnie okłamali... przynajmniej częściowo.
Pojechałem skarżyć się na system parkowania i SYNC (zacinające się radio i nawigacja).
- parkowanie faktycznie zaktualizowali (widać w ETIS, widoczne różnice w działaniu i chyba też w grafice jak czujniki działają)
- SYNCa nie tknęli choć w książce mam wpisaną aktualizację - na w ETIS nie widać nic, w menu SYNC jest ta sama wersja co wcześniej, a radio dalej się zawiesza (brak dźwięku)
- dodatkowo (bez pytania) zaktualizowali mi PCMa i wszystko byłoby fajnie tylko od tego czasu auto jest słabsze i jednocześnie pali ponad litr więcej (jeden kierowca, jedna stacja paliw, jeden styl jazdy, obserwowałem dokładnie przez jakieś 5 baków). Żeby było śmieszniej to nawet nie był aktualny soft tylko jakiś poprzedni.

Ciekawe co teraz powiedzą obrońcy ASO ?
- aktualizacja SYNC jest w papierach - więc pewnie pieniądze od FORDa wzięli, a robota nie tknięta (czy to ASO nie wygląda na oszusta?)
- robią mi jakieś eksperymenty z oprogramowaniem PCMa przez co auto jest gorsze, a mi wmawiają że to normalne (jak już pali więcej to chociaż mógłby być mocniejszy)

Za tydzień wybieram się znowu do nich na roczny przegląd i przy okazji zgłoszenie reklamacyjne (SYNC, nawigacja, spalanie).
Ponawiam pytanie: z jakimi problemami się spotkaliście, które można by podciągnąć pod gwarancje ?

PS
ktoś pytał jak sprawdzam wersje oprogramowania
FordEtis - oprogramowanie widać po zalogowaniu

Ostatnio edytowane przez HigBee ; 07-02-2017 o 18:32 Powód: dopisany PS
HigBee jest offline   Odpowiedź z Cytatem