View Single Post
Stary 08-02-2017, 10:12   #1
sebi20
ford::beginner

Imię: Sebastian
Model: MONDEO MK4 LIFT
Silnik: 2.0 TDCI 140KM -> 163KM
Rocznik: 2011
Domyślnie TDCI Szarpanie na wysokich obrotach, przy dużym obciążeniu.

Witam

Mam problem ze swoim Mondeuszem, zupełnie inny niż wszystkie opisywane problemy które mogą świadczyć o zużytych wtryskach. Przeszukałem forum, również nie trafiłem na podobny problem.

Większość osób, u których zdiagnozowano uszkodzone wtryski, czy pompę CR, opisywała objawi między innymi, takie jak: falujące wolne obroty, dymienie, szarpanie przy stałych bądź na niskich obrotach, zapalająca się sprężynka. U mnie natomiast sytuacja jest odwrotna, delikatnie szarpie przy wysokich obrotach i pedale w podłodze. Mniej więcej od 3 tyś. obrotów do samego końca zakresu obrotów (oczywiście na rozgrzanym silniku), czuć delikatne szarpanie, jest to coś takiego jak by brakowała paliwa, jak by ktoś jakimś kranikiem odkręcał i zakręcał paliwo. Mogę to porównać do jazdy motorynką z zatkanym gaźnikiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)
Dodatkowo zauważyłem, że problem występuje tylko podczas sporego mrozu, przez ostatnie dni mrozu nie było i problemu też nie zauważyłem, dzisiaj rano znów -8, jadę do pracy, mam sporą kilku kilometrową górę po drodze na którą trzeba się skrobać na 4 biegu, gaz w podłodze i znów to samo - delikatne szarpanie przy 3,5 - 4,5 tyś obr
Najbardziej jest to zauważalne właśnie przy jeździe pod górę, gdy silnik jest bardzo obciążony, podczas jazdy po prostym, z gazem w podłodze też to czuć, jednak mniej. Jak się delikatnie go kręci, to tego problemu nie ma.

Żadnej sprężynki, żadnego kopcenia, żadnego błędu, egr mam zaślepiony, do ropy od 4 lat (odkąd mam auto) leje olej 2T. Samochód targa aż miło, nawet przy ostrym pizganiu nie ma za mną dymu!

Czy ktoś miał podobny problem? Czy może ktoś poradzić gdzie zacząć szukać?

Zacznę dzisiaj od wymiany filtra paliwa, aczkolwiek trochę wątpię, że to pomoże - filtr wymieniałem stosunkowo niedawno, przed zima 2015r, zrobiłem na nim ok 20kkm.

Ostatnio edytowane przez sebi20 ; 08-02-2017 o 10:15
sebi20 jest offline   Odpowiedź z Cytatem