View Single Post
Stary 09-02-2017, 19:29   #27
Autorek
ford::average

Model: Focus MkIII
Silnik: 1.6 TDCi 115 KM
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Szarpanie przy 2 tys obr 1.8 TDCI dodajac gazu jest ok

Hej.
Chciałbym się z Wami podzielić informacją, że u mnie objawy ustąpiły i co mogło się do tego przyczynić. W moim wypadku 2 zmiany zbiegły się w czasie, więc nie wiem na 100 % co było przyczyną przerywania. Pierwsza zmiana, to "naprawa" EGR-u. Po prostu jeździłem z tym poszarpywaniem aż wyskoczył błąd związany z EGR-em. Następnie mechanik go wyłączył i to zapewne definitywnie zakończyło problem przytykania.

Druga zmiana, to zmiana przyzwyczajenia. Często auto tankowałem dopiero, gdy w baku miałem mało paliwa, powiedzmy na 100 km albo trochę więcej. Gdy przejechałem przez muldę, niedługo później następowało przytkanie - tak jakby paliwo przez chwilę nie dotarło po przewodzie do silnika. Przekonałem się też, że ropa nie dotrze do pompy, jeśli w baku jest mało paliwa, a samochód stoi z włączonym silnikiem na wzniesieniu, przodem w dół. Najwidoczniej pływak czy "odpływ" w Focusie mk2 jest tak umieszczony, że na przykład przy 7 litrach w baku, na pochyłym podłożu, paliwo nie dociera do silnika. Sam się na tym przejechałem i już nie mam w zwyczaju jeździć aż paliwa zostanie w zbiorniku niewiele (np. 7 l).

Mam nadzieję, że moje doświadczenia uchronią kogoś przed niepotrzebnymi kłopotami. No bo po co nam one ;-)

Ostatnio edytowane przez Autorek ; 09-02-2017 o 19:33
Autorek jest offline   Odpowiedź z Cytatem