View Single Post
Stary 09-02-2017, 21:08   #299
mondayx
ford::amateur

Imię: Tomasz
Model: Ford Focus II
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: EGR w 1.6 TDCI (sterowany elektrycznie) wymontowanie, czyszczenie

Jak wyjąłem silnik zaworu to nie mogłem nim w ogóle poruszać nie mówiąc o tym, żeby wracał. Przeczyściłem zawór i wsadziłem z powrotem - nie było poprawy. Wyjąłem silnik, otworzyłem (cztery śrubki od góry) - okazało się, że jest zabrudzony sadzą. Potraktowałem całość wd40 czy innym penetratorem. Po zabiegu silnik dał się dość łatwo obracać ale nie wracał do pozycji początkowej. Nie wiem czy nad silnikiem w tej części gdzie wtyczka jest jakaś sprężynka, która by go cofała ale nawet jeśli to wydaję się zbyt słaba żeby cofnąć silnik i jeszcze sam zawór. Jak grzebałem w tej górnej cześci to mam wrażenie, że ją uszkodziłem. Tak czy inaczej złożyłem do kupy i mam wrażenie, że wszystko działa. Zobaczymy po przejechani dłuższego odcinka.

Doczytałem u autora wątku: "W elemencie zwanym kontrolerem jest zamocowana sprężyna która powoduje zamknięcie zaworu w wypadku braku zasilania, odpięcia wtyczki." Czyli jednak jest sprężynka a zawór prawdopodobnie może działać nawet wtedy kiedy ona nie jest w stanie zamykać.

Ostatnio edytowane przez mondayx ; 10-02-2017 o 04:58
mondayx jest offline   Odpowiedź z Cytatem