Odp: Wypalanie DPF -objawy
Ja bym zrobił tak. Jeśli przerwiesz wypalanie, ale następnym razem zostanie one dokończone (samochód użytkowany jest w warunkach to umożliwiających) to nie ma wiekszego problemu. Jeśli natomiast będziesz ciągle przerywał to filtr przestaje się wypalać i to nie jest korzystne dla silnika. Wg moich obserwacji DPF w Mk5 (przynajmniej do kilkunastu tyś. km) wypala sie łatwo. W zasadzie parę kilometrów jazdy (nawet w warunkach zimowych) wystarczy aby zainicjowac procedurę - trwa ona parę minut - w sumie wystarczało 2-3 minuty po zaparkowaniu aby dokończył proces. Wystarcza to na jedno tankowanie - u kogos kto jeździ mało jest to miesiąc czasu. Więc poczekanie 2-3 min raz na miesiąc na dopalenie filtra chyba nie jest problemem. Jeśli ktoś jeździ przynajmniej kilkanaście km dziennie to nawet nie zauwazy wypalania i tak mam od paru miesięcy uzytkowania. Do tej pory 3 razy dopalał po zaparkowaniu, 2 razy kiedy jeździłęm dużo w korkach i teraz 3ci raz - ale będąc w górach (dojechałem na przypuszczalnie zapełnionym mocno filtrze). Niestety teraz przejeżdżam dziennie po max. kilka kilometrów i to w warunkach kiedy trudno dogrzać silnik. To ostatnie wypalanie rozpoczęło się na odcinku 7 km jazdy (12 min) kiedy silnik ledwo nagrzał się do końca niebieskiego pola - po zaparkowaniu czekałem ok. 2 min na zakończenie wypalania
Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 10-02-2017 o 09:04
|