Cytat:
|
Witam,
i mnie dopadło po dość krótkim czasie bicie przy hamowaniu nasilające się z siłą hamowania/grzaniem tarcz.
tarcze wyglądają tak:
|
Nie jestem ekspertem, ale jak na moje oko to masz już mocno zjechane te tarcze
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A co do tematu, to mojego mondi (IV po lifcie Ecoboost 2.0), przebieg 53 tys. też dopadł ten problem, co ciekawe w poprzednim mondeo (IV przed liftem 2.0 tdci) też dość szybko się przytrafiło, a także dawniej w foce MK1 po lifcie ...
U mojego ojca w skodzie Octavii II FL, a wcześniej w Fabii MK1, jakoś takich problemów nie ma, a on jeździł więcej odemnie. Tak samo audi A3 szwagra, czy peugot 508 i 5008 kumpla, tylko ja mam takie problemy w Fordzie, a nie sądzę, żeby był to mój zły styl jazdy (prawko od 2004 roku) - staram się jeździć płynnie, nie hamuję mocno bez potrzeby, głównie używam w tym celu silnika (albo wspomagam się nim), omijam kałuże ... dla porównania mój ojciec w Octavii jeździ bardzo agresywnie, ciągle przyśpiesza i hamuje bardzo mocno (1.8 TSI), przejechał już ze 150 tys. km nią i nigdy mu nic nie biło ... także też mam wrażenie, że ford coś skopał konstrukcyjnie w swoich autach.
Inna sprawa, że mondeo jest cięższe o jakies 200 kg od O2, ale to już nie tłumaczy problemu także w Focusie MK1 FL, który był 300 kg lżejszy od O2 ojca
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A co do tematu które tarcze wybrać to sam mam dylemat ... z tańszych polecacie Zimmermany, ale jak patrzę do wyboru obecnie z tych tańszych są:
1) 185 zł Zimmerman
2) 205 zł TWR
3) 205 zł Org Ford'a
4) 232 zł ATE
No i sam mam dylemat ... podobnie z klockami
Ale skoro polecacie zimmermany to pewnie je własnie założę, bo nigdy na nich nie jeździłem...
[EDIT] Dodam tylko, że dopłata do ATE czy tym bardziej TRW/org to nie jest jakiś większy koszt, ale nie wiem czy warto dopłacać - są różne opinie w tym wątku
Obecnie jeżdżę nim mało i głównie miasto/trasa (Legionowo/Wawa) więc nie potrzebuję mega wytrzymałych na autostrady, tylko do normalnej jazdy, głównie z prędkościami do 100 km/h.
Wymieni mi brat teścia (mają warsztat), także płacę tylko za części