To forum i chyba ten temat. Jeździmy fordami (rożnymi) mamy dzieci i szukamy fotelika.
Ja obecnie też szukam, czegoś 9kg+
Tyle ze narazie mi wychodzi że kupie 2 foteliki
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Axkid i Minikid maja inne skorupy, z Axkidem jest problem bo jes DUUUŻY nie w każde auto wejdzie.
Recaro mi sie podoba, ale cena..
Zastanawiam sie nad Concordem i Klippanem
Wcześniej myślałem nad Maxi Cosi Axis fix ale on tyłem na długo nie starczy.
Wypadało by kupic Recaro obrotowe do miasta, bo wygodne i dość małe, i Axkida na trasy.
Bump:
Cytat:
|
Jak kupisz fotelik tyłem do kierunku jazdy i ktoś ci wjedzie w tył , nie daj Boże coś się stanie w szyję dziecku to będziesz sobie pluł , że nie kupiłeś odwrotnie. Nie ma reguły i każdy chwali swoje.
|
Nie ma, zadziałała takie siły jak przy FWD i uderzeniu czołowym
Poprostu ja zakładam że hamowań ostrych i ryzyko uderzenia przodem przy jeździe do przodu jest większe, niż najechanie na tył auta i tyle. Każdy robi jak chce.
Cytat:
|
Co do ceny to , powtarzam nie daj Boże , w coś uderzysz przy większej prędkości to żaden fotelik nie pomoże.
Po kupnie droższego będziesz na pewno spokojniejszy - tak to działa.
|
Patrzmy na jakaś tam jakość a nie cenę, tanie po prostu mogą nie dać rady nawet przy małej kolizji.
Cytat:
|
Warto zwrócić uwagę na mocowanie itd , łatwość wpinania , do tego isofix jest moim zdaniem dobrym rozwiązaniem , co za tym idzie cena jest wyższa.
To ile jaki fotelik ma gwiazdek to tylko teoretyka. W praktyce każdy wypadek jest inny i można mieć pecha lub szczęście.
|
Isofix daje pewność łatwego i szybkiego zapięcia, szczególnie jak robi to ktoś technicznie mało obeznany, niemniej ja mam wątpliwości co do wytrzymałości tego mocowania. Na pewno dobre jak sie przekłada często fotelik bo eliminuje czynnik błędu ludzkiego. No i wygodne (szybkie)
Cytat:
|
Jedyny minus to mocowanie na pasy , wiadomo że isofix bardziej stabilny.
|
Dobre mocowanie pasami to wg mnie nie minus. Sam isofix mnie jakos srednioprzekonuje. Isofix + pasy + noga + pasy odciągowe juz tak
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.