Odp: Drgania i wibracje silnika 2.0 TDCI przenoszące się na karoserię; kierownicę
Przeczytałem cały wątek , ale mojego przypadku nie znalazłem.
Koła wyważone, Powershift, 2.0TDCI DW10C, 200KM i 400Nm, przebieg 228kkm.
Objawy są od około 10kkm. Już chyba z trzy razy wyważałem koła i zamieniłem przód z tyłem i dalej to samo.
Na postoju ( P i D) są wyczuwalne drgania karoserii ( dotykałem silnik i też drży ), podczas jazdy do 100km/h lekko wyczuwalne drgania, przy prędkości od 120-170 km/h ( 2000-3000 obr/min na 6 biegu ) bardzo drży cały samochód, ale nie cały czas tylko sinusoidalnie, czyli przez chwilę są lekkie, potem mocniejsze, lekkie, zanikają i potem znów się zaczyna.
Zrobiłem test koła dwumasowego, czyli 6 bieg 1000 obrotów, skrzynia na sekwencji i autko normalnie przyspiesza, więc chyba nie dwumas.
Przy ok 180km/h ( od ok 3500 obr/min ) drgania są mniejsze, ale też pojawiają się sinusoidalnie.
Przeciągnąłem mondka dzisiaj na autostradzie przez ok 2 h jazda ok 180 km/h, pojawił się komunikat "usterka silnika", wszedł w tryb awaryjny. Zjechałem na parking, wyłączyłem i włączyłem silnik, komunikat zniknął i autko normalnie jechało.
W domu podpiąłem pod kompa i w Forscanie znalazłem 3 błędy dotyczące sondy lambda:
Kod: P2A00 - Zakres/jakość sygnału w obwodzie O2 - rząd cylindrów 1, czujnik 1
Kod: P0135 - Obwód elementu grzejnego O2 (rząd cylindrów 1, czujnik 1)
Kod: P2244 - Działanie obwodu napięcia odniesienia czujnika O2 - rząd cylindrów 1, czujnik 1
błąd turbiny
Kod: P0234 - Stan nadmiernego ciśnienia trubosprężarki
i jakiś inny:
Kod: U0416 - Nieprawidłowe dane uzyskane z VDM
(czytałem, że po wymianie sondy lambda błąd znika )
Zacznę od wymiany sondy lambda, ale czy to możliwe, że te drgania sinusoidalne są właśnie od tego?
Ostatnio edytowane przez mszh725 ; 12-02-2017 o 22:51
|