Temat: [S-MAX 2006-2015] Duratec czasem nie odpala
View Single Post
Stary 16-02-2017, 11:18   #1
VrilYa
ford::amateur

Imię: Paweł
Model: Mondeo Vignale
Silnik: 2.0 TDCi 210KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Duratec czasem nie odpala + 'kopnięcia' podczas jazdy

Witam,
Od kilku miesięcy jestem posiadaczem Maksia 2.0 Duratec Flexifuel +LPG. Początkowo problemy z odpalaniem były sporadyczne, potem coraz większe i większe...
Opis problemu:
Wsiadam do auta(zimnego), przekręcam kluczyk, czekam aż zgasną kontrolki i odpalam. W większości przypadków auto odpala normalnie, ale jeśli tak się nie stanie to:
a) łapie ok 500 obrótow, pochodzi kilka sekund, zero reakcji na pedał gazu i gaśnie. Potem nie mogę go odpalić przez 5-10 minut. Kręci, ale jakby nie mógł zapalić. Czasem pojawi się spalanie chwilowe i włączą się kontrolki od podgrzewania szyb, ale na obroty nie wchodzi i zaraz wszystko gaśnie. Wciśnięcie gazu nie pomaga. Po tych 5-10 minutach w końcu załapie, obroty stabilizują się na ssaniu (ok 1300) i jest wszystko super.
b) drugi przypadek jest bardzo podobny do pierwszego, z tym że za pierwszym razem nie odpala w ogóle - dalej podobnie...

Auto było na czyszczeniu przepustnicy i EGR, przez 2-3 tygodnie było ok, a ostatnio znowu rano siedziałem na mrozie z dzieckiem przez prawie 10 minut i kręciłem... Na ciepłym silniku problemu nie ma, odpala od strzała. Nie ważne czy auto stoi pół dnia czy 3 dni nie ruszane, czy jest -1 czy -20, czasem po prostu nie chce odpalić. Wymieniłem akumulator na nowy bo padł przy pierwszych mrozach, to przynajmniej jest czym kręcić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Aha, na komputerze nie pokazuje żadnych błędów a sytuacja z nie-odpalaniem pojawiała się też zanim założyłem LPG - więc to RACZEJ nie związane z instalacją.

Dodatkowo mam kilka pytań technicznych, nie chcę zakładać oddzielnych tematów:
1) Obroty po odpaleniu - jak odpalam zimny silnik to od razu wskakuje na ssanie ok 1200-1300 obrotów, jak już trochę nagrzany(70-80 stopni) to najpierw leci na 2000 po czym spada na ok 800 po 2 sekundach. Tak ma być?
2) 'Kopnięcia' podczas jazdy - jak jadę ze stałą prędkością, czuję jakby kopnięcie i w tym momencie spalanie chwilowe wzrasta o 1-2litry i zaraz spada do poprzedniej wartości. Mam wrażenie, że dzieje się to tylko podczas jazdy z włączonym nawiewem - możliwe że to sprężarka?(przy ujemnych temperaturach też tak jest)
3) Jak to jest u Was z odcinaniem paliwa po puszczeniu gazu dopóki auto jeździ 'na ssaniu'? Zawsze myślałem, że po odpuszczeniu gazu paliwo jest odcinane od razu, niezależnie czy silnik zimny czy ciepły. A tutaj dopóki nie osiągnie ok 40-50 stopni cały czas pobiera paliwo, chwilowe spalanie pokazuje ok 4-6 litrów na setkę. To taki patent na szybsze osiągnięcie temperatury? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez VrilYa ; 14-03-2017 o 07:41
VrilYa jest offline   Odpowiedź z Cytatem