Temat: [Mondeo 2007-2014] jaki rozmiar opon lub kół ?
View Single Post
Stary 19-02-2017, 19:23   #2785
Raschey
ford::average

Imię: Cezary
Model: Mondeo MKIV Titanium X Durashift/Mondeo MKIII Ghia
Silnik: 2.0 ON 130KM/2.0 LPG 146KM
Rocznik: 2007/2002
Domyślnie Odp: Rozmiar i opony co polecacie?

Cytat:
Napisał richi102 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja kupiłem swoje auto w maju ubiegłego roku i auto było na zimówkach. Zaraz po kupnie nie miałem funduszy na koła takie jak bym chciał. Kupiłem od forumowicza felgi 16ki z oponami 205 o indeksie 91. Jakoś podczas kupna nie zwracałem na to uwagi, zauważyłem dopiero zmieniając na zimowe. Bardziej skupiłem się na roczniku i ich stanie. Latałem całe lato, zrobiłem prawie 10tys km w tym 3tys po niemieckich autostradach z dużymi prędkościami.
Indeksy indeksami, ale ja osobiście gdybym miał nowy komplet dobrych opon zimowych i indeks 91 to bym się nawet chwili nie zastanawiał i na nich jeździł. Tym bardziej że w okresie jesienno zimowym te prędkości są mniejsze i w moim wypadku prawie brak autostrad.
To tylko moje zdanie i ja tak bym zrobił Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdrawiam Rychu
No właśnie się zastanawiam bo z dowodu wynika, że moje MK4 i MK3 ważą prawie tyle samo. Więc skąd się wzięła ta różnica w oponach ?
Sprawa jest dla mnie ważna bo autem wożę całą rodzinę. Wolno to ja raczej nie jeżdżę. Po niemieckiej autostradzie zazwyczaj a właściwie zawsze jadę ile można.
Albo do MK4 założę te Michały co mam z MK3 razem z felgami albo kupię Nexeny Winguardy Sporty 235/45/17. Różnica między 215/55/16 za 1200 zł a 235/45/17 za 1300 zł to 100 zł więc wybór jest raczej oczywisty.

Ostatnio edytowane przez Raschey ; 19-02-2017 o 19:31
Raschey jest offline   Odpowiedź z Cytatem