Odp: Chcesz kupić Transita? Tu pytamy o auta z ogłoszeń
Trzeba by sprawdzić w ASO czy był serwisowany i czy przebieg odpowiada temu w ogłoszeniu - jeżeli tak, to byłby atrakcyjny. Przebieg poniżej 10.000 km rocznie nie wydaje mi się możliwy - ale cuda czasami się zdarzają...
Skoro nie będziesz go ładował i jeździł w długie trasy, ale będzie to coś w rodzaju serwisowego auta, to pytanie jest, po co ci van o takiej dużej ładowności z tylnym napędem? Bez ciężkiego ładunku tył będzie trząsł jak nie wiem co... Modele RWD fatalnie się prowadzą w zimę, na śliskim bez ciężkiego ładunku jedzie się źle. W śniegu po prostu auto nie idzie. FWD na śliskim - i pusty, i załadowany - idą do przodu jak czołg, pewność jazdy zupełnie inna.
FWD z taką samą budą mają mniejszą ładowność, ale za to mają niżej podłogę w przestrzeni paki - bo nie ma wału.
Przy okazji: jeżeli auto ma DMC 3.490 kg, to maksymalna DMC przyczepy z hamulcem najazdowym wynosi 2.624 kg, a nie 2.800 kg jak podano w ogłoszeniu.
Modele z tego rocznika mają układ wtryskowy Denso, uchodzi za niezawodny. Problemem były główne zawory EGR - nowy tani nie jest... I jak to w dieslu - trzeba słuchać silnika, czy nie ma spalania stukowego przy głębszym depnięciu. Żaden diesel tego nie lubi, a silniki rodziny Puma szczególnie. Przy jakichkolwiek podejrzeniach co do wtryskiwaczy - najlepiej od razu robić próbę przelewową i sprawdzić czy są ok. To kosztuje grosze a dużo mówi o ich kondycji.
Auto RWD pali zawsze trochę więcej (około litr więcej) od podobnego wielkością FWD.
Jeżeli wał napędowy nie wibruje i nic podejrzanego spod auta nie słychać, to nie zajmuj się tym, że był zmieniany. To się zdarza.
Brak mu klimy - dla mnie to duża wada.
Widać jakieś ślady korozji na progach przednich drzwi. Trzeba sprawdzić spód auta, tam jest mnóstwo zakamarków. Zwłaszcza podłużnice i mocowania resorów na nich.
Zdjęcia są słabe, niewiele widać. Zwłaszcza zdjęcie paki mówi wiele - a tu nie ma go...
Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 20-02-2017 o 14:03
|