Nikt się o montażu nie wypowiadał, więc zrobiłem po swojemu. Demontaż listwy jest bardzo prosty, trzyma się ona na taśmie (taka klejąca gumowa pianka) oraz 3 kołkach - 2 skrajne, które odczepiamy w pierwszej kolejności i odklejamy listwę aż do kołka środkowego.
Listwę trzymała gruba warstwa 2 pasów pianki, z tego co widziałem, oryginał ma te paski dużo cieńsze. Niestety listwy nie udało się łatwo zdjąć, część pianki została przyklejona na masce. Całość potraktowałem płynem do mycia naczyń (niewiele pomogło) a następnie szmatką z benzyną (lepiej, ale też niewiele). Acetonu nie próbowałem, bo na forum blacharskim wszyscy ostrzegali, że to zniszczy lakier. Nie próbowałem też żadnych środków do odklejania naklejek. W każdym razie po godzinie walki i zdrapywania pianki przy pomocy starej karty kredytowej udało mi się uzyskać czysty lakier. I tu niestety nauczka, w paru miejscach mam lekkie ryski, bo podczas odklejania listwy wspomagałem się ww. kartą. Nie przewidziałem, że pod listwą czeka warstwa błota które spłynęło i tam się zatrzymało. Niby nie robi, bo rysy są bardzo powierzchniowe, a tego fragmentu maski i tak nie widać (zasłania go listwa), no ale trzeba uważać.
Na osuszony i odtłuszczony lakier przyklejamy listwę zaczynając od środka - wpinamy kołek i dociskając od tego miejsca doklejamy listwę aż do obu końców. Zdecydowanie łatwiej robić to w 2 osoby (jedna trzyma listwę, druga delikatnie dociska), ale ja nie miałem na to czasu i wspomagałem się kolanem
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dziś zrobię zdjęcie jak to wygląda.
Co do oznaczeń - stara listwa na pewno była zamiennikiem. Z tyłu nie posiadała żadnych oznaczeń. Fordowska ma wszystko nabite jak trzeba. Zobaczymy jak z wytrzymałością
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mam nadzieję, że tak szybko się nie zdegraduje
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.