Odp: Zakup nowego samochodu - rady osób już po zakupie
Skoro dostałem ~20000zł upustu, to gdybym go nie wywalczył, ile zarobił by dealer? Przecież na pewno za darmo mi nie oddał i parę tysięcy i tak zostało w salonie.
Co do przeglądu: dokładnie, mechanik u którego serwisowałem poprzednie autko, i do dziś serwisuje autko mojej kobietki, kasuje 50zł za przegląd. Olej 5W-40 to koszt około 60zł w sklepach internetowych, (w aso jest coś koło 50zł/litr!) do tego jakieś filierki łącznie materiały + robocizna 150zł. I autko jest prześwietlone na wylot, bo facet chce znaleźć wszelkie usterki, żeby zarobić na ich usunięciu. I chyba przeceniasz mechaników forda - miałem wątpliwą przyjemność zetknąć się z ASO. Młokosy bez wiedzy i doświadczenia, strach im oddawać auto do ręki. Nie potrafili nawet wymienić poprawnie oleju - nie dość, że wlali o 1,5 litra oleju za dużo, czym prawie zarżnęli mi silnik, to wymiana oleju (nie przegląd - sama wymiana oleju po dotarciu) zajęła im prawie 2 godziny. Do tego zostawili śrubokręt w komorze silnika! Mało wprawnemu mechanikowi zajmuje to góra 20 minut, nawet jak sam bym miał wymienić, jako że nie mam wprawy, to w pół godzinie na pewno bym się zmieścił. Amatorszczyzna kompletna przy kompletnie powalającej cenie.
Mój mechanik zrobiłby przegląd lepiej niż ASO forda, przynajmniej te kilkaset czy tysięcy aut przez jego ręce już się przewinęło i nie uczy się na moim samochodzie.
Ostatnio edytowane przez Lza ; 24-02-2017 o 04:10
|