Rozrusznik nie zazębia się z wieńcem koła zamachowego
Witam!
Jestem posiadaczem Forda Galaxy 2005 (1,9 tdi, 115 kM). W ubiegłym roku naprawiałem rozrusznik - nastąpiła wymiana szczotek, szczotko-trzymacza, łożysk ślizgowych i włącznika elektromagnetycznego (bendiks). Po miesiącu od naprawy podczas uruchamiania silnika nastąpił zgrzyt rozrusznik nie zazębił się z kołem zamachowym. Auto znowu trafiło na warsztat i profilaktycznie wymieniono bendiks. Jednak znowu usterka pojawiła się po niecałym miesiącu eksploatacji. Po raz trzeci auto trafiło na warsztat, ale nie stwierdzono żadnej usterki w rozruszniku. Niezazębianie się rozrusznika pojawia się w nieregularnych odcinkach czasowych. Mogę przejeździć cały miesiąc i nic, a czasami są takie dni, że na jedno uruchomienie silnika przypada pięć, sześć zgrzytów. Nic nie daje zmiana biegów bez sprzęgła. Sądziłem ,że przyczyna takiego stanu rzeczy leży po stronie stacyjki, ale jak do przewodów ( przy stacyjce ) dolutowałem przycisk zwarciowy do rozruchu, na nim również występuje ta usterka.
W związku z powyższym mam pytanie, czy coś jeszcze znajduje się po między rozrusznikiem. a stacyjką, coś co może powodować takie zachowanie rozrusznika ?
Ostatnio edytowane przez Jarek26 ; 26-02-2017 o 13:00
|