Odp: Stag4 z dotryskiem paliwa czy lovato też z dotryskiem?
Widzę że bardzo dużo pojawiło się tutaj "specjalistów". Focus potrzebuje jakiegoś zabezpiecznia silnika bo posiada gniazda ceramiczne które się wypalaja. I powie ci to każdy gaziarz. Zarówno silniki 1,6 jak i 1,8 najmniej się nadają do gazu. Jedynie silnik 2,0 jest najlepszym rozwiązaniem. Temat długo studiowałem i mam swoje wyrobione zdanie. Żaden dealer samochodowy nie sprzedaje auta z fabryczna instalacja samochodową bez dotrysku. Dotrysk benzyny powyżej 3500 obr 15% to bardzo mała dawka i jest praktycznie nieodczuwalna dla użytkownika. Z racji tego ze ze gaz ma inny czas spalania (dłuższy) w stosunku do benzyny i nie ma takich własciwości smarujących powoduje wypalanie wyżej wymienionych gniazd. Tak zestrojony silnik to zestrojenie zachowawcze. I niech mi nikt nie mówi że można jeżdzić bez dotrysku bez konsekwencji w dłuższym okresie czasu. Bo ja już musiałem robić silnik, fizyki nie da się oszukać. Tak więc zakładać z dotryskiem. To kiedy i czy wogóle wysypie się silnik w dużej mierze zależy też od stylu jazdy. Ludzie którzy jeżdza spokojnie, nie wkrecają na wysokie obroty na pewno dłużej się pocieszą jazdą bez awarii. A i jeszcze jedno Focusy maja mechaniczna regulacje luzów zaworowych, a gaz powoduje że gniazda wycieraja się duzo szybciej wiec okres miedzyregulacyjny zmniejsza się. Trzeba też pamietać że silnik tez ma swoje ograniczenia i wkoncu skonczy sie zakres regulacyjny. Więc lepiej zapobiegać niż leczyć taka funkcje spełnia dotrysk benzyny. Nie jestem pewien ale chyba jedynie silnik 2,0 ma hydrauliczna regulacje luzów.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez matti393 ; 26-02-2017 o 17:09
|