View Single Post
Stary 26-02-2017, 21:26   #3786
Touch'n'go
ford::average

Model: Fiesta VII
Silnik: 1.0 100KM EcoBoost
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Mondeo 2015 vs konkurencyjne auta

Jeden z pierwszych samochodów określonych jako SUV to range rover, auto od podstaw przemyslane w teren ale po raz pierwszy ktos wpadl na pomysl zeby wyposazyc go jak auto osobowe co w tamtych czasach bylo podejsciem oryginalnym, pomysl zeby wkladac klime i skórzane fotele do "czołgu" ktorym zazwyczaj jeździł przez rzekę pasterz w kaloszach to jak dla nas w latach 80tych montowac elektryczne szyby w ursusie c330. Zatem, SUVy oryginalnie były autami terenowymi dla bardzo bogatych. Obecne z powodu minimalizowania kosztów produkcji wywalają coraz więcej nieużywanych elementów offroadowych, przez co dziś rzadko mają choćby napęd na wszystkie koła, nie wspominając o reduktorze czy jakichkolwiek wzmocnieniach. To samo w kwestii optymalizacji przestrzeni i osiągów, z offroadu zachowały głównie masywny wygląd i wyższą pozycję za kierownicą. Jest jeszcze grupa o ktorej zapomnieliśmy - crossovery czyli małe SUVy bez jakichkolwiek wlasciwosci terenowych a w zasadzie podniesione wersje istniejących autek. Żaden crossover czy suv z krótkim tyłem które oglądałam nie miał więcej miejsca dla pasażerów czy w bagażniku niż jego krewniak z małymi kołami. Mitsubishi outlander jest pojemne, ale to nie jest krótki suv. Trochę tego przejrzałem bo zastanawialiśmy się z żoną nad rav4 albo vitarą. Ostatecznie wybraliśmy kompakta i żona wparkuje go w każdą szczelinę, to był dobry wybór na jazdę po Warszawie.
Touch'n'go jest offline   Odpowiedź z Cytatem