Temat: [Transit 2014-2019] Czy ktoś już posiada nowy model ???
View Single Post
Stary 06-03-2017, 21:21   #528
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Czy ktoś już posiada nowy model ???

Cytat:
Napisał lukas_ko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I nie mogę zrozumieć dlaczego Ford lub cała grupa PSA nie zrobili poprawki i te silniki które już mają tą dziurę to nie wstawią im poprawionych mocniejszych tłoków?
Wiem, że skoro pękł ci tłok, to uważasz, że to on był wadliwy. Więc nie, główna przyczyna leży w niewłaściwym dawkowaniu paliwa przez układ sterujący i jego atomizacji przez wtryskiwacz.
Nawet w starych tradycyjnych, mechanicznych układach dieslowskich - nie tylko z pompą rotacyjną, ale nawet "zabytkową" rzędową, zdarzały się wypalenia denka tłoka - ale rzadziej, bo tolerancja błędu była olbrzymia. W silnikach CR ze względu na ich olbrzymie wysilenie, w związku z tym także węższą tolerancją błędu dawkowania i atomizacji (rozpylenia) paliwa - minimalna odchyłka od założonej normy skutkuje takimi częstymi awariami.
Czyli - trzeba lepiej kontrolować wtrysk, dokładniej i więcej mierzyć różne czynniki, a więc więcej czujników, bardziej czułych, czyli bardziej skomplikowana mapa, węższa tolerancja, itd., itd., brniemy coraz głębiej w nierozpoznane i niesprawdzone do końca obszary techniki.
Tłok można zrobić p.panc., ale wtedy zamiast 100 mln spaleń stukowych, wytrzyma 300 mln i w końcu też pęknie. Twierdzą specjaliści, że w większości przypadków awarii winny nie jest tłok, ale układ wtryskowy.

Naprawdę jestem ciekawy, jak będą się sprawowały w tej sytuacji silniki rodziny Panther, które docelowo mają osiągać z dwóch litrów pojemności 240 KM.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 06-03-2017 o 21:27
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem