View Single Post
Stary 07-03-2017, 17:05   #46
lostdesper
ford::average

Imię: Paweł
Model: Focus MK2 FL, Mondeo MK5 FL
Silnik: 2.0 TDCI 136KM
Rocznik: 2008, 2020
Domyślnie Odp: Opony zimowe - Nokian, czym różnią się te modele?

Witam ponownie po dłuższej przerwie - przerwa spowodowana zimą, co dla opon zimowych jest dobrym sprawdzianem. Nie będę się rozwodził, ale jestem tymi oponami zachwycony. Może zima nie była jakaś okropna, ale śniegu też trochę było, a ja często w trasie w tym śniegu, zatem mogę śmiało opisać wrażenia. A wrażenia są bardzo pozytywne. Jak już wcześniej wspominałem, zaraz po założeniu nowych kół (felgi też kupowałem) przestała drgać mi kierownica, z czym borykałem się ponad rok. Nawet mrowienia nie ma. Opony na śniegu bardzo pewne, nawet za bardzo poszaleć się nie da, bo bardzo dobrze trzymają się drogi. Co do głośności, ja odniosłem wrażenie, że jednak nie są takie super ciche, ale mi to nie przeszkadza. Nigdy na śniegu, błocie pośniegowym nie poczułem, jak to miało miejsce na starych oponach, że "pływał" mi tył - wrażenie jakbym wpadł w koleinę, z której nie da się wyjechać. Jeśli chodzi o lud, to żadne opony nie są do niego stworzone, ale jak była u nas gołoledź taka konkretna chyba miesiąc temu, to bez problemu wyjechałem z parkingu, gdzie widziałem inni mieli spore problemy, żeby ruszyć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Co do Nokianów przekonałem się i mam już z głowy wybór przyszłych opon na zimę. Uratowały mnie w sytuacji, kiedy wracałem nad morze z Lublina i za Toruniem złapała mnie konkretna śnieżyca. Żona trochę w panice a ja miałem nawet frajdę z jazdy po miękkim śniegu. No cóż, zbliża się sezon letni, więc czas na gumy letnie, tutaj jednak ide zaparte w Dunlopy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
lostdesper jest offline   Odpowiedź z Cytatem