Temat: [Transit 2014-2019] Czy ktoś już posiada nowy model ???
View Single Post
Stary 08-03-2017, 20:51   #533
jimi722
ford::beginner

Model: Edge
Silnik: 2,0 238 KM
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Czy ktoś już posiada nowy model ???

Kolego lukas_ko , jak mogę Ci doradzić na własnym doświadczeniu, nie zakładaj żadnej chłodnicy oleju, po pierwsze problem nie tkwi w temperaturze oleju, po drugie jeżeli byś znów miał problem z silnikiem Ford odrzuci gwarancję na pewno ze względu na modyfikację poczynione samodzielnie.
Pamiętaj przez 2 lata od wymiany lej olej taki jak w serwisie tylko dostępny i tylko w ASO serwisuj, nie słuchaj innych porad że nie trzeba.
Wpisz przy odbiorze w książkę wymianę silnika z datą i pieczątką oprócz protokołu naprawy. Piszesz o VW wcale nie było tak kolorowo, że każdemu wymieniali silniki, wręcz większości odmawiali roszczenia . Akurat pomimo że mam transport towarowy i również jestem z tym problemem w 5 Transitach, w branży motoryzacyjnej produkującej na pierwszy montaż jestem codziennie na bieżąco. Firmy motoryzacyjne zupełnie inaczej przeliczają takie problemy niż my zwykli użytkownicy. Ford przez 6 lat produkcji wyprodukował pewnie około 1/1,2 mln tych silników , a padło przyjmijmy 50/100 tys, siników więc przeliczyli że lepiej poświęcić sumę X na naprawy gwarancyjne niż przekonstruować cały układ wtryskowy i część silnika co wiąże się pewnie z kosztami kilkudziesięciu milionów EUR. Pamiętajmy, ze silnik który otryzmujesz i ja otrzymałem to są silniki nie nowe ale regenorwane fabrycznie.
Więc koszt dla producenta nie jest aż tak wysoki jak nam się wydaje. Ponadto na taką zmianę Ford by potrzebował około 1 lub 2 lat więc z punktu producenta nieopłacalne, mając na uwadze że silnik od lipca 2016 nie jest produkowany. Transit jest obecnie najlepiej sprzedającym się dostawczakiem na świecie, i wtym roku tylko poprawia jeszcze pozycję więc mówi to samo za siebie. Ja rozumiem poirytowanie, miałem tak samo jak mi pierwszy padł, teraz juz mi przeszło. Odbieram w tym miesiacu 2 szt. Ecoblue L4 i L5 i zobaczymy co będzie, dałem jeszcze kolejną szansę Fordowi. I powiem kolejny raz akurat niestety przy tym silniku niestety 90% zadowolenia i wytrzymałosci zależy od kierowcy. Jeżeli będzie dostawał buta znów padnie. Może śmieszne ale u mnie kierowcy są już wyczuleni że jak mocny wiatr od przodu lecimy nawet 80 km/h. zeby nie mordować motoru i trzeba z tym dotrwać do końca ich żywota.
jimi722 jest offline   Odpowiedź z Cytatem