View Single Post
Stary 08-03-2017, 21:52   #1
pegaus87
ford::amateur

Imię: adam
Model: s-max titanium electric white :P
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2013
Domyślnie Wypalanie DPF jak sprawdzic lub doprowadzić ?

Witam, od niedawna jestem szczęśliwym (jak narazie) posiadaczem S-maxa 2.0 tdci z 2013r. Mieszkam jednak w mieście i chciałbym zminimalizowac mogący dotknąć mnie problem z zapchanym DPF'em.
Na forum znalazłem sporo tematów dotyczących wypalania DPF'a ale chyba wszystkie zamiast rozwiac wątpliwości rozklejają się w różne możliwe strony inne niż początkowa.
Chciałbym dowiedziec się (najlepiej jaknajbardziej szczegółowo, bo napewno będzie to pomocne nie tylko mi) kilku nurtujących mnie kwestii.
Wiem, że DPF wypala się samoistnie (tak pisze instrukcja która temat opisuje bardzo ogólnie), ale (1) jakie są niezbędne kryteria które muszą byc spełnione żeby rozpoczęło się samoczynne wypalanie?. (2) Kiedy najczęściej dochodzi do automatycznego wypalania? Jedni piszą, że w trasie, inni że gdy zjadą z trasy na parkingu itd. (3) Czy wypalanie jest jakoś szczególnie zauważalne, jesli tak to co się wtedy dzieje? (4) Jeśli rozpocznie się takie wypalanie to jak się zachować? Jedni piszą że jesli akurat zaparkowalismy to nie gasic silnika, inni że natychmiast gasic, jeszcze inni żeby na czas wypalania pojeździć troche (ile i gdzie? po miescie? w trase?).
zgóry dziękuje za odpowiedzi, może uda się z tego stworzyc krótki temat dla początkujących użytkowników diesli z DPF'ami Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
pegaus87 jest offline   Odpowiedź z Cytatem