Wymiana filtra paliwa a spalanie 1.6 tdci
Cześć,
zastanawiam się czy wymiana filtra paliwa może mieć jakiś znaczący wpływ na spalanie.
Zaobserwowałem u siebie dość dziwną sytuację, mianowicie podczas wymiany wszystkich filtrów wymieniłem także filtr paliwa i zalałem bak do pełna, raz na jakiś czas zalewam vervą na orlenie i właśnie po tym serwisie postanowiłem ją wlać. Średnie spalanie zawsze kasuję po tankowaniu, ponadto wiem, że vervy troszeczkę więcej mi pali, ale nie jest to jakaś duża różnica, maksymalnie 0,5 l/100km więcej. Bardzo się zdziwiłem gdy po zatankowaniu komputer pokazał mi zasięg ledwo ponad 500 km zamiast około 830-840km, obecnie mam odrobinę mniej niż1/4 baku więc zaraz kolejne tankowanie, licznik wskazuje że przejechałem niecałe 500km spalając ponad 3/4 baku zamiast około 650-700km. Co ciekawe - średnie spalanie według komputera nie różni się od tego jakie miałem zwykle przed wymianą filtra.
Stąd moje pytanie do Was, co może mieć wpływ na tak dużą różnice w spalaniu (600 a 800km na baku to jest dla mnie ogromna różnica), stylu jazdy nie zmieniłem, stosunku tras w mieście i poza nim też nie. Jedynie co się zmieniło to filtry, włącznie z filtrem paliwa. Czy to filtr ma taki wpływ? Czy to verva aż tak zmienia spalanie? Ktoś się spotkał z taką sytuacją?
Nadmienię jeszcze, że wrzuciłem filtr paliwa od filtrona, bo gdy kupowałem od nich filtry powietrza to byłem zadowolony z jakości, a doszedłem do wniosku, że lepszy nowy filtron niż 12-letni delphi.
|