Cytat:
|
Nie licz spalania na podstawie komputera, tylko tego, ile przejechałeś, co masz faktycznie w baku i ile dolewasz. Komputer pokazuje często dane z czapy. Nie tylko w Fordzie, zresztą.
|
Rozumiem, dlatego patrzyłem na przejechany dystans - tego nie może przekłamywać. Różni się od znacząco od tego jaki przed serwisem robiłem (różnica przy spalenie 3/4: wcześniej niecałe 700km teraz jakieś 500km)
Cytat:
|
Nie rób tego. Im większy dystans masz przejechany bez resetowania średniego spalania, tym więcej danych ma komputer do wyliczenia wartości bliższej rzeczywistości.
|
Tutaj jednak pozostanę przy swojej praktyce, w zupełności wystarcza mi średnie spalanie wyliczone z wyjeżdżenia całego baku. U mojego taty w Peugeocie uszkodził się przycisk sterujący komputerem - spalanie nie kasowane od kilku tysięcy kilometrów pokazuje zawsze taką samą wartość bez względu czy jeździsz po mieście i piłujesz czy po trasie i oszczędnie. Według mnie to już nie daje zbyt dużo informacji. Spalanie średnie z tak dużego dystansu wolę policzyć bez komputera
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.