View Single Post
Stary 10-03-2017, 08:45   #5
dk26
ford::beginner

Imię: Damian
Model: Focus mk2
Silnik: 1.6 TDCi 109
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Wymiana filtra paliwa a spalanie 1.6 tdci

Cytat:
Napisał Tarmas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie licz spalania na podstawie komputera, tylko tego, ile przejechałeś, co masz faktycznie w baku i ile dolewasz. Komputer pokazuje często dane z czapy. Nie tylko w Fordzie, zresztą.
Rozumiem, dlatego patrzyłem na przejechany dystans - tego nie może przekłamywać. Różni się od znacząco od tego jaki przed serwisem robiłem (różnica przy spalenie 3/4: wcześniej niecałe 700km teraz jakieś 500km)

Cytat:
Napisał Tarmas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie rób tego. Im większy dystans masz przejechany bez resetowania średniego spalania, tym więcej danych ma komputer do wyliczenia wartości bliższej rzeczywistości.
Tutaj jednak pozostanę przy swojej praktyce, w zupełności wystarcza mi średnie spalanie wyliczone z wyjeżdżenia całego baku. U mojego taty w Peugeocie uszkodził się przycisk sterujący komputerem - spalanie nie kasowane od kilku tysięcy kilometrów pokazuje zawsze taką samą wartość bez względu czy jeździsz po mieście i piłujesz czy po trasie i oszczędnie. Według mnie to już nie daje zbyt dużo informacji. Spalanie średnie z tak dużego dystansu wolę policzyć bez komputera Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dk26 jest offline   Odpowiedź z Cytatem