View Single Post
Stary 10-03-2017, 15:47   #7
upupaepops3103
ford::average

Imię: Łukasz
Model: .
Silnik: .
Rocznik: .
Domyślnie Odp: Wymiana filtra paliwa a spalanie 1.6 tdci

Cytat:
Napisał Tarmas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie licz spalania na podstawie komputera, tylko tego, ile przejechałeś, co masz faktycznie w baku i ile dolewasz. Komputer pokazuje często dane z czapy. Nie tylko w Fordzie, zresztą.

Nie rób tego. Im większy dystans masz przejechany bez resetowania średniego spalania, tym więcej danych ma komputer do wyliczenia wartości bliższej rzeczywistości.
Pozwolę sobie wrzucić trzy słowa.
Przez rok przejechałem ponad 60 kkm z aplikacją Fuelio i po każdym tankowaniu zeruję jeden z liczników. Jedynie dwukrotnie miałem jakieś większe odstępstwo od spalania wskazanego przez komputer, a liczonego tankowaniem pod korek.
Raz - była to ekspresowa przeprawa do Holandii, a drugi gdy kilka miesięcy później pojechałem na Bydgoszcz. W pierwszym przypadku komp wskazał 4,8, a realnie było 5,1. W drugim przypadku komp wskazał 3,7, a było 3,25.
Poza tymi dwoma przypadkami, wskazania komputera i to co wleję "pod korek", zgadza się co do 0.1 l/100
upupaepops3103 jest offline   Odpowiedź z Cytatem