Temat: [Transit 2014-2019] Czy ktoś już posiada nowy model ???
View Single Post
Stary 11-03-2017, 20:50   #545
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Czy ktoś już posiada nowy model ???

Cytat:
Napisał Biernaś Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wlałem Motorcrafta 5W30. Wojtekanus jaki zatem olej polecasz? Cena nie ma znaczenia. Auto będzie wozić ładunki do 2 ton
Jeżdżę na Mobil1 5W/50.
Cytat:
Napisał lukas_ko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dlatego proponuję obejrzeć filmik na YouTube i oraz tabelkę i myślę że wnioski każdy sam wyciągnie.
Ten test jest zupełnie niemiarodajny dla mnie - ze względu na warunki. Istotne są naciski jednostkowe, temperatura oleju i temperatura powierzchni współpracujących, co więcej na łożyska ślizgowe (panewki) w silniku olej podawany jest pod ciśnieniem tworząc film olejowy. Ten film powoduje, że powierzchnie współpracujące nie stykają się ze sobą. A w tym doświadczeniu geometria powierzchni współpracujących ma się nijak do powierzchni współpracujących w prawdziwym silniku. To jest pseudoeksperyment naukowy i wielka ściema.
Tylko testy porównawcze z doświadczalnymi silnikami na dużych dystansach dadzą obiektywny wynik. I takie testy się robi. Co nie znaczy, że twierdzę, że ten olej jest zły - tylko, że pokazany eksperyment niczego nie udowadnia.

Druga sprawa - olej 10W/40 podczas rozruchu po mroźnej nocy będzie miał zbyt dużą lepkość. Co więcej, diesle CR podczas miejskiej eksploatacji są stale niedogrzane i taki olej nie osiąga parametrów smarowania w niedogrzanym silniku (zbliżonych do optymalnych) jak olej 5W lub najlepiej olej 0W. Warto spojrzeć tu na filmik https://www.youtube.com/watch?v=V5a4kP-5Jiw
Dla mnie szczyt szczęścia to zimą markowy 0W/40, a latem 5W/50. Ale w Auto-Waś mają w beczkach tylko 5W/50, więc na takim jeżdżę...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 11-03-2017 o 21:36
wojtekjanus jest online   Odpowiedź z Cytatem