Czas znowu tu coś skrobnąć
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przebieg 202.000km
Miesiąc temu autko zaczęło głośno pracować (hałas z wydechu). Tłumikarz nic nie znalazł, pojechałem do ASO. Po wpuszczeniu kamerki w okolice kolektora wydechowego okazało się, że puściła szpilka tegoż kolektora.
Wartość znikoma ale uwaga - trzeba wyjąć silnik bo zero dostępu. Na okrągło jakieś 3 tysie z VAT. No doba, robimy:
- przy okazji zdecydowałem się od razu na sprzęgło kpl + ewentualnie dwumasa (zakupione u naszego forumowego sprzedawcy
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. )
- po demontażu okazało się, że kolektor jest odkształcony i w zasadzie nie nadaje się do ponownego montażu (2800,00 bodajże). Kupiłem na alledrogo używkę i była taka sama więc odpuściłem i zamówili nowy.
- następnie nie udało się wykręcić szpilki i konieczne było położenie głowicy na stole i rozwiercenie (demontaż głowicy)
- jak już silnik rozebrany to pasek rozrządu (sam pasek, bo słupek ma 70 tys. niektórzy znają moją historię z wymianą silnika przy 130kkm)
- potem jeszcze obie osłony przegubów doszły, olej i takie tam...
Po równo miesiącu odzyskałem samochód w pełni sprawny. Faktury jeszcze nie mam, ale kwota będzie na pewno 5-cyfrowa.
Lubię to autko, w zasadzie w ogóle się nie psuje, ale jak już to na bogato...
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
PS. w międzyczasie założyłem sobie oryginalny hak holowniczy, ale to w innym wątku....
pozdrawiam M.