View Single Post
Stary 13-03-2017, 10:37   #1
żółwik_1
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 1999
Domyślnie Wysokie obroty na biegu jałowym, silnik krokowy

Witam wszystkich, mam focusa mk1 1.6 z 99', ostatnio borykałem się z problemem spadających obrotów podczas dohamowań i prawie gasnącym z tego powodu silnikiem. Obroty potrafiły momentami spaść tak nisko, że przygasały światła, bądź też silnik po prostu gasł, nawet podczas jazdy. Dodatkowo potrafiła się zapalićpodczas jazdy kontrolka ładowania aku. Wyczyściłem krokowiec raz, a potem drugi, ale bez zmian. W ten weekend przeczysciłem wszystkie możliwe masy, a mase silnika wymieniłem na nową i do tego wyczyściłem przepustnice. Po złożeni zrobiłem adaptację. Teraz niestety jest odwrotna sytuacja, obroty już nie spadają poniżej 700-600 obr/min, a utrzymują sie na poziomie 1000-1050, momentami 1100. W dodatku przy dohamowaniu podbija je w górena te 1200, dodatkowo czasem przycina się na chwile przy 1500 i dopiero spadają. Po całkowitym zatrzymaniu się spadają. Obstawiam, że to właśnie może być krokowiec, bo sprawdzałem czy silnik bierze jakieś lewe powietrze, ale jednak nie. Pytanie moje jest takie, czy ktoś miał podobną sytuacje i czy może potwierdzić moje podejrzenia, ewentualnie, czy ktoś jest tu z Warszawy ze sprawnym krokowcem i mógłby się umówić na podmiankę z moim, żebym miał pewność?
Z góry dzieki za odpowiedzi.
Pozdrawiam, Patryk.

Ostatnio edytowane przez żółwik_1 ; 13-03-2017 o 10:43
żółwik_1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem