Odp: Prins DLM 2.0 ecoboost 1.6 110kW
Jak będzie dostępna... :-( Podobno w tym kwartale ma być.
Popytałem autoryzowane warsztaty Prinsa: 5-2 dla "nie można robić chipa". A właściwie 6-2, bo sam Prins też mi tak odpowiedział. :-)
Bump:
Najbardziej przekonała mnie odpowiedź:
"sterownik AFC (Prins) posiada gotowe oprogramowanie pod dany samochód (tj. markę, model, rok produkcji, pojemność i moc, kod silnika, normę emisji spalin i sterownik ECU) w wersji europejskiej. AFC bezpośrednio współpracuje z ECU benzynowym . Chip tuning sprawi, że zmieni się część zadanych parametrów w ECU, przez co AFC nie będzie mógł się dostosować. My jako warsztat nie mamy możliwości wprowadzania jakichkolwiek zmian w sterowniku AFC (wszystkie pola są fabrycznie zablokowane), a Prins Holandia nie napisze specjalnego oprogramowania do Pana samochodu. Podam Panu przykład: 2 takie same auta z tymi samymi ECU: jedno z rynku EU, a drugie USA. Jeżeli do wersji z USA będzie Pan chciał założyć instalację DLM 2.0/3.0 to w pierwszej kolejności musi Pan przeprogramować ECU na wersję EU, ponieważ w USA są inne normy emisji, przez co sterownika posiada inne nastawy.
Osiąganie różnych wyników spowodowane jest z czynników mechanicznych, natomiast w każdym ECU jest takie samo oprogramowanie.
Jeżeli po chiptuningu auto przestanie pracować na gazie lub zacznie pracować nieprawidłowo, musi się Pan liczyć, że na jakąkolwiek pomoc ze strony Prins Autogaz Polska czy centrali Prins w Holandii nie ma co liczyć. Dotyczy to instalacji DLM i VSI 2.0-DI.
Wszystkie instalacje Prins DLM są bardzo ściśle dedykowane do konkretnych modeli pojazdów i nie ma możliwości zmiany nawet wielkości zbiornika. Jest tak, nie ze względu na "widzi mi się" holendrów, tylko każdy zestaw posiada homologację R115, a wprowadzenie najmniejszej zmiany powoduje jej utracenie.".
To chyba dla mnie zamyka temat ewentualnego chipa... :-( Albo rybki, albo akwarium.
Bump: Ale jeden z Holendrów napisał tak:
It’s a DLM system normally, there is some reserve in the system I don’t know how much
The tuner knows how much duty cycle there is for the fuel injectors in the max. power on petrol we need this information we can go to +/- 75 – 80 %
Also if you don’t have the power now the engine normally need to produce, there is something wrong and need to fix that first.
Jestem skołowany. :-(
Ostatnio edytowane przez cattani75 ; 13-03-2017 o 14:51
|