View Single Post
Stary 13-03-2017, 21:01   #1
Carloss
ford::beginner

Imię: Karol
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0 TDCI 180KM
Rocznik: 07.2016
Domyślnie Awaria większości systemów - unieruchomienie auta

Witam, poniżej opiszę przypadłość, jaką dwukrotnie zaobserwowałem w swoim samochodzie (Mondeo MK5 titanium, 180km, powershift, sync3, 27kkm).
Dwa tygodnie temu podjeżdżając do pracy wyświetlił mi się komunikat "usterka ESP" - stwierdziłem jestem blisko (500-800m) dojadę, po chwili pojawił się komunikat związany z usterką dynamic led, prawie na miejscu pojawiła się usterka związana z awarią skrzyni biegów, później awaria hamulca pomocniczego, pojawił się symbol silniczka i chyba kluczyk..... Jako, że nie miałem za dużo czasu i spieszyłam się na spotkanie zamknąłem auto i poszedłem robić swoje. Po 2-3 godzinach poszedłem do auta i o dziwo śladu po usterkach nie było. Nie ma usterek to można jechać. Zrobiłem ok. 800 km i tym razem sytuacja bardziej poważna, późnym wieczorem byłem w drodze z Poznania do Piły i mniej więcej w połowie drogi wyświetliło mi się wszystko j.w., ale dodatkowo pojawiła się usterka układu kierowniczego (chyba było napisane o wspomaganiu). Nauczony doświadczeniem wyłączyłem auto i nie wychodząc wyłączyłem silnik, poczekałem kilka min. i spróbowałem odpalić i.... lipa raz drugi i nic. Wysiadłem z auta, zamknąłem kluczykiem i po kilku min. wsiadłem. Auto odpaliło, skrzynia w trybie awaryjnym, obroty jałowe ok 1500rpm, esp off, silniczek zapalony. Znowu - presja czasu powoli pojechałem do Piły. Rano auto odpaliło bez problemu, pojawił się tylko silniczek, więc pojechałem do serwisu i w momencie gdy przyszedł mechanik już nawet silniczek zgasł... Zostawiłem auto w serwisie, bo i tak miałem przegląd umówiony. W komputerze nic nie znaleziono, auto jeździ... Trochę słabo, jeżeli tak ma się dziać częściej to zaczynam mieć mieszane uczucia co do mk5. Czy macie może jakieś typy, co może być przyczyną takich usterek? Z góry dziękuję
Carloss jest offline   Odpowiedź z Cytatem