Temat: [Ogólne] Lpg w 1.5 Ecoboost
View Single Post
Stary 15-03-2017, 01:07   #131
sims
ford::beginner

Model: mondeo
Silnik: 1.5 eco
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Lpg w 1.5 Ecoboost

No więc auto odebrane - na razie bez lpg.
Myślę, że w ciągu 2 tygodni domontują.

Jak kogoś interesuje mogę opisać moje pierwsze odczucia.
Na wstępie powiem kilka słów nt. moich oczekiwań co do tego typu samochodu.
Przy wyborze zależało mi na aucie nierzucającym się w oczy, relatywnie tanim, docelowo tanim w eksploatacji (paliwo/przeglądy), do zapakowania rodzinki od czasu do czasu. Nie miałem oczekiwań specjalnych co do walorów rajdowych, gdyż moim zdaniem nie są to konstrukcje stworzone do ekstremalnej jazdy (brak zawieszenia, hamulców, układ kierowniczy nie ten, itd.).

Specyfikacja: MV, EB 1.5, automat, trochę elektroniki

Silnik:
początkowo wydawał mi się trochę przymulony (ostatnio miałem do czynienia albo z dieslem albo z dużo mocniejszą benzyną). Jednak doszedłem do tego jak i pewnie kilku kolegów z forum, że w dieslu po prostu czuć trochę turbodziurę stąd w EB jest subiektywne wrażenie, że jest słabowity. Jednak po liczniku i otoczeniu widać, że samochód w miarę sprawnie się napędza (przynajmniej w okolice 180km/h). Dla wahliwych uważam, że jest to silnik, który spokojnie sobie da z tym autem radę - na te warunki, które oferują nasze drogi.

Spalanie:
po 1000 km w miarę spokojnej jeździe, zdecydowana większość miasto - 9,9.
Moim zdaniem dosyć dużo. No ale może się jeszcze ułoży.

Skrzynia:
Po przeanalizowaniu usterek powershifta oraz doświadczeniach z dsg trochę z premedytacją szukałem samochodu ze zwykłym hydrokinetykiem. Stąd też trochę siłą rzeczy wybór padł na benzynę. Skrzynia uważam, że jest dobrze zestopniowana i nie ma jakiś nadzwyczajnych opóźnień. Dla mnie jest OK.

Zawias:
Trochę mnie dziwi tylne zawieszenie w Mondeo. Już w MKIV było to zastanawiające. Samochód przy pewnych, poprzecznych nierównościach zachowuje się jakby miał belkę skrętną. I jakiejś specjalnej różnicy w MKV to ja nie widzę.

Środek:
Dużo lepszy niż w MKIV i uważam, że konkurencyjny w stosunku np. do VW group.

Sync3 + IPhone:
Telefon się albo paruje przez bluetooth, albo kabel i carplay.
1. bluetooht
kontakty są choć wybieranie jest słabe- można wpisać tylko pierwszą literę,
wyszukiwanie głosowe in english więc niektóre kontakty są za trudne dla niego,
sms odczytuje komp oczywiście w angielskim więc można sobie darować,
odp też po angielsku.
2. kabelek + carplay
brak kontaktów oraz sms
za to bardzo dobrze działa nawigacja
Generalnie uważam, że system działa dosyć sprawnie i jest przejrzysty i intuicyjny w miarę.

Resztę napiszę po montażu lpg.

pzdrw
sims jest offline   Odpowiedź z Cytatem