Kolego
@
k0b3
- Miałeś w zestawie do radia czujniki ciśnienia w oponach? jeśli tak, to jak radio je czyta - jest jakieś coś wsadzane w USB do komunikacji z "kołami" czy radio ma w sobie coś do komunikacji?
Czy może tylko tak jakąś apkę odpaliłeś pokazowo, bo wartości 0 są wszędzie.
Pytam bo też mam Chińczyka. Dokładnie Pumpkina, a jeszcze dokładniej to Klyde MTCB KLD-6
Natomiast gdybym miał porównać FX/NX do mojego Chiczyka Pumpkina i gybym miał skalę od 1 do 10 to w kategorii:
1. multimedialność:
Chińczyk () dałbym 8. Byłoby 10 gdym miał 2GB RAM i trochę lepszy moduł BT. To by mocno przyśpieszyło jednostkę choć teraz też jest całkiem dobra. Są już takie w sprzedaży. I kości RAM też można zmienić.
- FX / NX w tej kategoria ma tylko 2 punkty (byłby 1, ale ostatnio można choć polonizację zrobić)
2. jakości dźwięku:
- chińczyk : daje 8 na 10 ale na głośnikach Audioson Prime APK165 przód, Sony (oryginały premium) na Tył, w bagażniku Sub Alpine. I to jeszcze po pewnej ingerencji w płytę główną. Bez tego byłoby 5 na 10. Jako ciekawostke dodam że dla tych chińczyków da się zrobić nagłośnienie audiofilskie. Ale wymaga to zakupu zewnętrznego przetwornika DCAC aby ominąć ten oryginalny.
- FX (bo tego miałem) na głośnikach Sony Premium Tył i Przód daje 7 na 10. Ale ciekawostka: na głośnikach Focala czy Herza czy Audisnona (bo takie testowałem) grało na 3 na 10 !!! Dobrze było tylko i wyłącznie na oryginałach.
3. Funkcjonalność Convers / Sterowanie kierownica:
- chińczyk: 7 na 10. Sterowanie kierownicy działa w zakresie głośności góra/dół, stacja ścieżka utwór następny/poprzedni, zmiana źródła dzwięku. Na Convers - tylko pokazuje częstotliwość stacji radiowej. Odtwarzanie mp3 Convers pokaże jako AUX. CD podobnie. Sterowanie zestawu telefonicznego oryginalnego nie działa wcale. Gniazdko USB i Jack w schowku działa jak wcześniej. Nawigacja na Conversie (w sensie pokazywania kierunków nie działa).
FX NX - daje 7 na 10. Wszystko działa bo w końcu to fabryka, ale z ergonomią całości to mam dużo zastrzeżeń.
4. Start jednostki:
- Chińczyk - daje 8 na 10. 23 sekundy staru. Ale przy odpowiednim podłączeniu z instalacją samochodu jest w zasadzie niezauważalne w ogóle. Wtyczki są P'N'P z instalacją Forda. Jedynie tzw. plus stacyjki trzeba nieco inaczej zrobić niż chiński inżynier wymyślił. Wtedy właśnie te 23 s będą niezauważalne.
- FX/NX - te starują od strzała. 10 na 10.
5. Telefon po BT:
- chińczyk: 5 na 10 - ja słyszę dobrze, mnie słyszą na akceptowalnym poziomie. Paruje się bez problemów, książka się synchronizuje. Obsługa dzwonienia bez problemów. Muzyka z telefonu po BT bez zastrzeżeń
- FX - daje 8 na 10 - głownie za jakość połączenie bo jest baaaardzo dobra. Ale obsługa książki, czy głosowego wybierania - porażka. Muzyka po BT ok.
Konkluzja - (moja) - gdybym jeszcze raz podejmował decyzję czy kupić - tak kupiłbym. Jego multimedialność mnie do tego przekonuje na tle innych słabszych punktów. Z niektórymi z nich poradziłem sobie i już ich nie ma, choć to wymaga pewnych poszukiwań informacji (XDA), umiejętności i czasu.
Ja nie musiałem dokupować i przerabiać BT/VC/USB bo go miałem w oryginalne. Ale teraz wiem że gdybym go nie miał i go kupił a nie w chińczyka to bym żałował wydanej kasy.
Ale zgadzam się że inny mają inne priorytety i wymagania i szanuję je.