Witajcie Panowie!
W końcu znalazłem chwilę czasu, aby aktywować tempomat u siebie i wszystko byłoby pięknie, gdyby nie to, że niestety nie działa...
1. Pacjent, to C-max I DM2 1.6 TDCI 109 KM,
2. Kierownica z oryginalnymi przyciskami podłączona (test działania przycisków przechodzi bez problemu), więc niby cała instalacja jest...
3. Na pedale hamulca czarny czujnik,
4. Na pedale sprzęgła czujnik czarny i niebieski,
5. GEM 7M5T-14A073-CiC,
6. W teście zegarów widoczna jest ikonka tempomatu,
7. Przed ingerencją ELMem, po naciśnięciu ON i set+ ikonka tempomatu się nie pojawiała (sprawdzane powyżej 40 km/h),
8. Ptaszki w HEC, GEM i PCM już odznaczone - zgodnie z
postem Tedi_ka #458 (prawie był zawał jak pojawił się czerwony trójkąt
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. )
9. Czyli teoretycznie jest wszystko, instalacja, czujniki, przyciski, ELMconfingiem został w całości aktywowany, a i tak nie działa...
Elma mam najnowszego od Viakena (STN1170 na kablu).
Macie jakieś pomysły? Jedyne co przychodzi mi do głowy, to niesprawny któryś z czujników na pedałach. Tylko, jeżeli byłby on niesprawny, to miałoby to własnie wpływ na ww. pkt 7?
BUMP: Okazało się, że w PCMie nie był zaznaczony ptaszek... Nie wiem jak, ale nie było! Może to wina obecności mojego 2letniego synka, który rządził w drugiej klasie i bagażniku w tym czasie?!
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Robię na nowo całą procedurę PCMa, a potem zobaczymy...
I znów godzina stresu:]
BUMP2: Ponownie wszystko zrobione jak w procedurze przedstawionej przez Tedi_ka, ale znów nie działa... Nie wiem o co chodzi. Jak pojawił się komunikat "Reprogram completed successfully in 33 minutes" (wczoraj też taki był), to wróciłem do zakładki Configuration i ptaszek był... dałem "Read from PCM" i ptaszek zniknął... Na dodatek wyłączył mi się chyba ESP, bo kontrolka się pojawiła... O co chodzi?