Temat: [Mondeo 2014- ] Wady wieku dziecięcego.
View Single Post
Stary 17-03-2017, 14:12   #3665
Grabarzek
ford::beginner

Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 TDCI 150KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Mondeo się pali

Kiedyś pisałem w sąsiednim temacie o zapachu paliwa z wentylacji oraz o dymie spod maski, gdzie jak przyjechała laweta to nie było już żadnych objawów, a samochód był dalej sprawny. Ta historia ma swoją dalszą część Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wiedząc już, że trzeba nagrać film czekałem na dogodny moment.
Jadę sobie do pracy i widzę, że DPF się wypala (spalanie na jałowym ok 0,9L/100km, nie działa ASS). W końcu jest oczywiście dym i nagrywam film. (w linku). Niestety musiałem iść już do pracy, więc lawety nie wzywałem.

12 grudnia jadę w końcu do serwisu o własnych siłach - po kilku dniach diagnoza - jakiś przewód wysokiego ciśnienia jest nieszczelny i trzeba wymienić. Niestety na tą część czekałem PONAD MIESIĄC. W międzyczasie udało mi się wynegocjować w końcu auto zastępcze (w końcu mi nie przysługiwało bo przyjechałem o własnych siłach). W końcu część doszła, a auto odebrałem 24 stycznia. Możecie sobie wyobrazić moje zdenerwowanie - autem cieszyłem się 4 miesiące po czym na półtora miesiąca zostało w serwisie...

Zadowolony jeżdżę sobie swoim Mondkiem, w pewnym momencie widzę, że DPF się wypala, myśląc sobie, ze teraz już nic nie powinno się stać. Niestety, dojeżdżając do Maca zauważam, że znowu kabina wypełnia się dymem, który również wydobywa się z maski.... Nagrywam film (link na dole), wzywam lawetę.
Po odpaleniu oczywiście już ni się nie dzieje, ale laweciarz wierzy - widział film.
Dodatkowo zwraca uwagę na nieprzypięte przewody do wtrysków oraz luźny przewód od odmy (!), gdzie opaska w ogóle go nie zaciska... Daje mi kwit na warunkową jazdę do serwisu (wtedy przysługuje mi auto zastępcze).

Jadę do serwisu ponownie, teraz już bez żartów - rozmowa z kierownikiem itd.
Sprawa jest potraktowana priorytetowo, tym razem wymieniają inny przewód który jest gdzieś na magazynie. Auto odbieram po 2 dniach i jak na razie jeździ.

Na razie nie udało mi się przetestować czy wszystko zostało zrobione poprawnie - czekam na moment kiedy DPF zacznie wypalać się w mieście (na autostradzie DPF wypala się trochę inaczej i dymu nie widać).

Pisałem do Ford Polska o jakiekolwiek zadość uczynienie (po pierwszej wizycie). Niestety, wg. nich darmowe auto zastępcze jest wystarczającym zadośćuczynieniem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dodam tylko, że był to FOCUS w najbiedniejszej wersji jaka istnieje.

Podsumowując, jeśli komuś będzie leciał dym spod maski, bez paniki - tak się dzieje bo paliwo się leje po silniku, a wypalający DPF podgrzewa temperaturę do takiego stopnia, że paliwo paruje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mondeo się pali pierwszy raz: https://www.dropbox.com/s/24zagn1ax8...i%201.mp4?dl=0

Mondeo się pali drugi raz: https://www.dropbox.com/s/c1744gd46v...i%202.mp4?dl=0

Ostatnio edytowane przez Grabarzek ; 17-03-2017 o 14:20
Grabarzek jest offline   Odpowiedź z Cytatem