Temat: [S-MAX 2006-2015] Jakie radio z Android
View Single Post
Stary 18-03-2017, 00:10   #464
zmijew
ford::amateur

Imię: emil
Model: ford mk3
Silnik: 1800
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Radio 2 Din Android

Witam
W grudniu kupiłem właśnie to https://pl.aliexpress.com/item/Capac...682bed9e&tpp=1 jeszcze było bez nazwy jako zestaw multimedialny na androidzie 5.1.
Jestem mile zaskoczony. Ford mondeo mk4 z przyciskiem start, dodatkowo dokupiłem na allegro z anglika na prawą stronę klapkę na przycisk start do którego mam zamiar wstawić dwa złącza usb wychodzące z tyłu radia. Idealnie pasuje ładowarka z usb do zapalniczki mam zamiar przerobić na pełnosprawne USB
Choć nie mam czasu powoli sobie ogarniam kuwetę, ostatnio podłączyłem kamerę cofania, i bliżej przyjrzałem się złączką
Czytałem na forum, że radio nie gada z convers +, Chińczycy robię wszystkie matryce pewnie w tej samej fabryce, ale w tym co dostałem nie są podłączone przewody na pinach 9 CAN+ i 10 CAN-.
Komunikacja idzie tylko na kierownicę po złączu A 6 i 8 . W sumie canbus który kupiłem nie jest potrzebny bo pewnie to samo można zrobić na przewodach KEY 1 i 2. Coś takiego widziałem na YT.
Z radia podobnie nie wychodzi przewód Canbus DRX i Camnus DTX
Problem może dałby się rozwiązać mając działający z convers Canbus, u mnie jest czarny i dochodzi 7 przewodów. W ustawieniach zaawansowanych hasło 126 jest protokół can ale przy braku szyny danych grzebanie tam nic nie zmieni.
Poza tym radio działa ok. dźwięk porównywalny, lepszy od sony, nie zacina w tle nawigacja, OBD2 i radio działa bez problemu. Nie sprawdzałem na plikach multimedialnych HD, ale w czasie jazdy to raczej szpan niż konieczność. Dzieciak do oglądania filmów i tak woli tablet.
Jeżeli ktoś będzie miał na wierzchu przewody to proszę sprawdzić czy są podłączone przewody Can+ Can- szyna główna i wyjście z radia can DRX i can DTX. Chińczycy może podchodzą asekuracyjnie bo boją się. że coś rozwali convers, ale widziałem ruskie starsze radia na andku 4 uruchamiają.

Ostatnio edytowane przez zmijew ; 18-03-2017 o 07:48
zmijew jest offline   Odpowiedź z Cytatem