Temat: [Mondeo 2014- ] Forscan i inne programy do obsługi
View Single Post
Stary 18-03-2017, 10:42   #41
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Forscan i inne programy do obsługi

Tak, chciałem sobie na bieżąco śledzić PIDy m.in. DPFa. Zrobiłem trochę więcej prób i mam pewne wnioski - za chwilkę opiszę

Bump: No więc zainstalowałem software z CD - starsza wersja Torque Pro z 2013 r.
Udało się uruchomić i działa w sekwencji:

1.) Wsadzenie interfejsu do gniazda.
2.) Włączenie zapłonu
3.) Uruchomienie silnika
4.) Torque Pro moze byc właczony od początku lub po uruchomieniu silnika

Ważne jest to ze jeśli Torque Pro już się połączy to silnik musi zostać uruchomiony w ciągu 2-3 sekund inaczej wszystko się wysypie i interfejs nie będzie działał do momentu aż wyjmiemy go ze złącza i zainstalujemy ponownie. Jeśli silnik pracuje i interfejs działa to wychodzenie i wchodzenie do programu nie powoduje problemów. Wyłączenie silnika lub brak jego uruchomienia w krótkim czasie od inicjacji modułu w złaczu (włączeniu zapłonu), wymusza konieczność wyjęcia modułu ze złącza i jego ponownego wsadzenia do gniazda OBD. Moim zdaniem jest problem z wybudzeniem moduły, który automatycznie przejdzie w stan uśpienia w następujących przypadkach:
1.) Włączenie zapłonu bez uruchomieia silnika w ciągu 2-3 sekund
2.) Wyłączenie silnika

Oznacza to w praktyce że trzeba go ciągler wyjmowac i wkładać do złącza

Forscan Demo nie jest w ogóle w stanie podtrzymac komunikację - nawet jeśli ją nawiąże, to wysypuje się ona za parę sekund - moim zdaniem moduł przechodzi do stanu śpienia, gdyż torque pro nie jest juz w stanie się połączyć. Poza tym działąjący torque pro traci komunikację w momencie włączenia forscan

Podobne zachowanie opisywał
Cytat:
@MaXyM
dla wersji z WiFi

http://forum.fordclubpolska.org/show...=234270&page=2

Wspominał też że są dwie wersje iCar3 - jedna z wybudzaniem a druga bez ... (przypuszczam że można rozpoznać to po adresie MACa - dyskusja na temat tanich klonów iCar3 na forach zagranicznych). Poniżej log z Forscan pokazujący jak sypie się komunikacja

[IMG]Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.[/IMG]

Podsumowując trzeba uważać kupując Vgate iCar3. Są różne moduły, tak samo dystrybuowane - ale część z nich to pewnie jakieś podkładane tańsze klony, które nie działają tak jak powinny

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 18-03-2017 o 11:18
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem