Odp: Wyciszenie Diesla
wyciszałem trochę swojego, piernik tak głośny i mogę podzielić się doświadczeniem. Nie wiem jak z dieslem, ale jeśli chodzi o szum z drogi to najlepiej uszczelnij drzwi, ja na uszczelki w drzwiach (ten zamszowy pasek) podocinałem sobie z pianek akustycznych takie paseczki i przykleiłem. Zredukowało to dostawanie się szumu z drogi do wnętrza auta. Drzwi w focusach przynajmniej w wersji po lifcie są bardzo kiepsko spasowane. Między krawędziami drzwi a elementami poszycia auta są bardzo duże szczeliny i tą drogą dostaje się mnóstwo hałasu do auta. Zamierzam jeszcze słupki między drzwiami podkleić, ale trzeba to też zrobić w miarę subtelnie, żeby maty nie rzucały się w oczy. Dużo dało też wyklejenie blachy, odpowiednimi matami butylowymi, za tylnymi nadkolami (te nadkola są z jakiejś włókniny i przepuszczają mnóstwo hałasu). Zdejmij je i sam się przekonasz (tam są puste przestrzenie rezonansującej blachy). Jeśli masz głośny silnik, możesz wykleić też podszybie, musisz zdjąć plastiki osłaniające to miejsce, wyjąć mechanizm wycieraczek i możesz wykleić, tylko pamiętaj używaj zawsze maty butylowej bezpośrednio na blachę a na matę butylową naklej piankę akustyczną. A ja miałem jeszcze jeden problem, wydawało mi się że mam strasznie głośny silnik i pomimo wygłuszenia wcale ciszej nie było. Okazało się, że miałem uszkodzony układ wspomagania kierownicy i pompa wspomagania strasznie wyła (jak się okazało mechanik poprzedniego właściciela źle podłączył przewody zasilania i powrotu układu wspomagania - zamienił je miejscami przy maglownicy). Usterkę naprawiłem (tanio nie było wymieniłem te przewody) ale teraz silnika prawie nie słychać jest przyjemna cisza i słychać jedynie szum z opon. pozdrawiam i nie przepłacaj na wygłuszenia, bo to nie wiele da, focusy są po prostu głośne. Lepiej zmienić auto na inne. Ostatnio jechałem scenikiem w dieslu błoga cisza, bez porównania, szumu opon nie słychać w ogóle i silnik cichutko pracuje. Jeździłem też mazdą 6, to przepaść pod względem komfortu (tam jak się zamyka drzwi to się odcina od hałasu zewnętrznego).
|