Cytat:
|
Aby nie pikał przypominasz o niezapiętych pasach w przypadku braku pasażera na miejscu pasażera. Inaczej mówiąc, to trzecie złącze to właśnie funkcja ostrzegania o niezapiętych pasach na miejscu pasażera. U kierowcy będzie zawsze pikać jeśli są niezapięte, bo "logicznie" kierowca kieruje pojazdem.
|
Najpierw chciałem napisać , że świetnie to wymyśliłeś , ale zastanowiłem się chwilę , sprawdziłem , potwierdziłem i nie . Jednak ja miałem rację . Tak jak ty piszesz , to jest z poduszką . Poduszka kierowcy zawsze strzeli , pasażera niekoniecznie , jeżeli fotel nie będzie zajęty . Pasów to nie dotyczy . Dlaczego ?
Dlatego że do pasów muszą być dwie kostki . Faktycznie w fotelu kierowcy nie ma ( ale muszę potwierdzić jeszcze u siebie ) , bo kierowca zawsze siedzi w fotelu , więc tylko pasażera ma . Natomiast musi być jeszcze czujnik zapięcia pasów oprócz maty zajętości , bo kiedy samochód wiedziałby , że ma przestać piszczeć ? Jeżeli jest przypominanie o pasach , to idą dwie kostki , szara od maty i pomarańczowa od czujnika zapięcia pasów .
Edit :
Sorry , nie miałem dzisiaj czasu i głowy , żeby wszystko sprawdzić . Mogę się posiłkować starymi zdjęciami , które załączam .
Z tego co wiemy :
Żółty - boczna poduszka w fotelu
Szary - mata zajętości
Fioletowy - napinacz pasów
Pomarańczowy - czujnik zapięcia pasów
Czarny - elektryczna regulacja ( u mnie na zdjęciu jeszcze brak )
Zielony - mata grzewcza
Niebieski - mata grzewcza
Jestem prawie pewny , że obydwa są od podgrzewania , bo przewody wychodzące z tych kostek wyglądają jakby wchodziły w jedną izolację , po prostu łączą się i idą i do siedziska i do oparcia , jutro spróbuję zajrzeć czy faktycznie tak jest i czy w lewym fotelu faktycznie nie ma maty zajętości .
Te kostkę z 4 pinami skąd wyciągnąłeś ?
Bump: Ps. O jakim aucie w końcu rozmawiamy ? Foce mk3 , mk2 czy mondeo mk4 ?