Usterka układu silnika - EGR - jak wyłączyć komunikat?
Witam,
Jakiś czas temu miałem problem z moją foczką, mianowicie straciła moc (drastycznie - jakby był wolnossący), pojechałem do "specjalistów od Forda" - nieautoryzowany serwis Forda (goście troche czasu spędzili w Bemo i fakt faktem znali sie na Fordach, ale...) i tam po diagnozie komputerowej stwierdzili, ze problemem jest uszkodzony EGR (o usterce zaworu sterowania zmienna geometria turbiny nic nie mowili - a to byla przyczyna problemu), ktorego wymienili na nowy, 600 złociszy w błotko... Ale przechodząc do meritum, po wymianie i kalibracji nowego EGR, wywala mi komunikat "Usterka układu silnika", auto chodzi normalnie, nie odczuwam spadku mocy, wyzszego spalania, ani dymienia. Po powrocie do warsztatu (w koncu auto mialo byc zrobione) mechanik stwierdzil, ze jest coś nie tak z elektryką zaworu i bedzie to dodatkowo kosztowac, a najblizszy termin to minimum z 2 miesiace pozniej.
A teraz moje pytanie, bo skoro auto chodzi bez zmian, to czy jest jakiś sposob, aby ten męczący komunikat skutecznie wyłączyc?
Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi.
Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka
|