Cytat:
|
jesteś w stanie opisać czy ścianka boczna jest względnie miękka czy raczej mocno usztywniona ?
|
Od kilku dni jeżdżę na indexie 94 i jazda różni się w stosunku do 98 (opona jest dokładnie ta sama: GY F1 AS2 235/45 R1
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Nie wiem, czy około 11% zwiększenie nośności można liniowo przełożyć na 11% zwiększenie komfortu ale nowe są wyraźnie mniej sztywne i znacznie lepiej tłumią drobne nierówności, łączenia asfaltu, torowiska.
W 98 przy słabych nawierzchniach było puk, puk przy każdej nierówności. Teraz jest lepiej pod względem komfortu. I o to mi chodziło.
Oczywiście jest też druga strona medalu. Wersja 98XL dawała bardzo szczegółowe informacje zwrotne (szczególnie przy dobrych nawierzchniach, bo przy słabych tłukła, co częściowo maskowało doznania). Wyraźnie było czuć jak "ostrzega" przy granicy przyczepności.
Nie wiem, jak po tym względem zachowuje się 94 - jeszcze nie miałem gdzie jej bezpiecznie przetestować w tym zakresie.