Temat: [Focus 1998-2004] Silnik nie dostaje paliwa ?
View Single Post
Stary 27-03-2017, 15:36   #1
Patrick90
ford::amateur

Imię: Patryk
Model: focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2000
Domyślnie Silnik nie dostaje paliwa ?

Witam wszystkich forumowiczów.

Jestem tu nowy, do założenia konta zmusił mnie problem jaki mam ze swoim Focusem ( 2000r, 1.6 benzyna). Odpowiedzi na to, co może się z nim dziać szukałem nie tylko na tym forum ale też na innych stronach... niestety bezskutecznie.

Do rzeczy. Problem polega na tym, że po upływie kilku sekund od odpalenia silnika zaczyna się on "dławić" i gaśnie. Przy ponownej próbie odpalenia dzieje się to samo, natomiast trzecia i kolejne próby kończą się tym, że jedynie "kręci". Po upływie kilku godzin/następnego dnia auto pali jakby nigdy nic a w najmniej oczekiwanym momencie problem powraca.

Z owym problemem byłem już dwukrotnie u mechanika. Za pierwszym razem diagnoza polegała na stwierdzeniu wadliwego działania czujnika położenia wału korbowego oraz czujnika położenia wałka rozrządu - miały się ze sobą "gryźć"(?). Po naprawie przez ok. 3-4 miesiące wszystko działało bez zarzutu.

Za drugim razem (kilka dni temu, objawy identyczne) nie stwierdzono żadnych poważnych usterek. Wymieniono jedynie jakieś przewody, które były skrachciałe i przez to rzekomo "gubiły" prąd.

Po drugiej naprawie tej samej usterki pojeździłem dwa dni i znów to samo. Tym razem zauważyłem, że podczas postoju występowało falowanie obrotów (od 600 do 1100). W trakcie jazdy odczuwalne było delikatne szarpanie gdy po przyspieszeniu zwalniałem i spadały obroty (np. z 3k na 2k).

Na koniec dodam, że w temacie mechaniki samochodowej jestem laikiem, z góry przepraszam za ewentualne nieprofesjonalne stwierdzenia i proszę o pomoc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Patrick90 jest offline   Odpowiedź z Cytatem