Temat: Wypadek
View Single Post
Stary 28-03-2017, 23:54   #75
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Wypadek

Cytat:
Napisał Markoo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I jeszcze błędy powodowane samą prędkością, z powodu zmniejszonej możliwości obserwowania otoczenia...itp...

O jest takie fajne powiedzenie jeżdżę szybko ale bezpiecznie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i tak sobie jeździmy w naszym kraju nad Wisłą... ciekawe że mamy jeden z najwyższych wskaźników ofiar w naszej i zachodniej części Europy..
O ile może z jakąś cząstka twojego postu mógłbym się zgodzić, to w żaden sposób nie akceptuje Twojego podejścia do prędkości, Tyle i Aż tyle!!
A jakie jest moje podejscie do predkosci? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja mam prawko 25 lat i zadnego wypadku czy kolizji. A jezdze szybko. W Pradze pewnie najszybciej. Prawda jest, ze jak przyjade do Krakowa to tu musze sie starac zeby nie zostawac z tylu. Ale w Krakowie tez nigdy nie widzialem tak banalnych stluczek jak w Pradze (w bialy dzien, na prostej drodze). No w Kraku mi ten ruch przyjdzie bardziej naturalny. Wszyscy jada tak samo szybko i plynnie.

Tylko, ze dla mnie prowadzenie auta to faktycznie prowadzenie auta. A nie przemieszczanie sie z punktu A do punktu B.
Jak cwiczysz na silowni to sie 100% koncentrujesz na cwiczeniach. Jak pracujesz w pracy do 100% sie koncentrujesz na pracy. Wiec czemu ludzie nie poswiecaja 100% uwagi prowadzac auto?
Na drogach uwazam za siebie i na innych. Jadac w sznurze aut patrze co robia auta przed tym za ktorym podazam oraz te ktore ew jada za mna.
Dlatego nigdy mnie nie zaskoczyl ktos wyjezdzajacy mi pod maske czy hamujacy nagle bo inni zahamowali. Ja czesto hamuje wczesniej niz ten przede mna bo widze co sie swieci.
No i ja tez nikomu nie zajechalem, nie zwalnialem etc. bo patrze w lusterka.
Oczywiscie nie pruje 130 na 50tce przez skrzyzowanie bo to faktycznie ogranicza mozliwosci w przypadku gdy jakis glupek wymusi pierwszenstwo. Trzeba jechac tak aby moc zareagowac w kazdej sytuacji.

Uwazam, ze gdyby ludzie MYSLELI o tym co robia za kierownica, mieli do tego predyspozycje, umieli przewidywac sytuacje to byloby duzo mniej wypadkow. A w zwiazku z tym nie byloby potrzeby takiego ograniczania predkosci jak to mamy dzis. Bo prawda jest taka ze ograniczenia do 30 to nikomu niue sluza. podobnie jak 80 na obwodnicy kiedy mozna spokojnie jechac 110. No ale widocznie ktos nie ogarnia takich predkosci wiec trzeba ustawic limit nizej. I stad moja "teoria". Ze w znacznej ilosci przypadkow to nie nadmierna predkosc jest winna, tylko bledy uczestnikow ruchu. Predkosc odpowiada zwykle za skutki.

Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 28-03-2017 o 23:59
MaXyM jest offline   Odpowiedź z Cytatem