Witam.
Od dłuższego czasu coś dolega mojemu Mk3. Jest to silnik benzynowy 1.8 (110KM) z założonym LPG. Przebieg 270tys. Rocznik 2004.
Zaczęło się od przerywania, szarpania podczas przyspieszania przy niskich obrotach.
Wymieniłem świece i przewody i problem ten ustąpił. Wtedy moją uwagę zwrócił niepokojący dźwięk mniej więcej dochodzący zza silnika. Jest to takie nierównomierne pukanie, stukanie które słychać gdy silnik jest uruchomiony i jest na biegu jałowym. Słychać go najlepiej w momencie gdy opadną obroty po dodaniu gazu. Można również zaobserwować że silnik pracuje nierówno na biegu jałowym.
Czytałem trochę na tym forum o padającym kole dwumasowym. Mam cień podejrzenia że przyczyna właśnie tkwi w sprzęgle. Dotarłem też do informacji o łożysku w skrzyni biegów.
Nagrałem film żeby przybliżyć ten dźwięk. Zbyt dobrze go nie słychać. Ale najwyraźniej słychać w 2:41 min i w 4:03 min
https://youtu.be/7epsS6iuUro
Dodam jeszcze że sprzęgło "łapie" mi dość wysoko. Odczuwalne są wibracje na pedałach podczas jazdy i postoju na włączonym silniku. Gdy auto jest rozgrzane to czasem lekko opadną obroty podczas postoju do 800 obr/min (np. jak dojadę do świateł) i zatrzepocze samochodem jednak auto nie gaśnie. Widać małe pęknięcie na cewce zapłonowej. Zastanawiam się czy ona może być przyczyną takiej nierównej pracy na biegu jałowym.
Proszę doradźcie mi. Mechanik po osłuchaniu samochodu stwierdził że tak może hałasować łańcuch rozrządu....
Jeśli coś dostrzeżecie niedobrego na filmiku to dajcie znać
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.