Temat: [S-MAX 2006-2015] Jaki polecacie bagażnik dachowy
View Single Post
Stary 31-03-2017, 14:56   #408
vxr
ford::beginner

Imię: Pawel
Model: S-max 2,0 TXWA 163 km
Silnik: 2,0 TDCI TXWA
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Jaki polecacie bagażnik dachowy

Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jest kilka mozliwosci. Box robiony do konkretnego modelu auta to jeden z nich.

W przypadku uniwersalnych rozwiazan musza byc spelnione 2 warunki:
1. belki poprzeczne musza byc nisko - jak masz relingi to najnizsze rozwiazanie to na poziomie relingow. np. rail bar (whispbar) albo wingbar (thule) - te dodatkowo sa najcichsze z mozliwych.
2. box musi byc wyprofilowany tak aby "zachodzil" na belki. Tu wybor jest duzy.
Wtedy odstep miedzy boxem a dachem zalezy od wysokosci relingow.
Mowa oczywiscie o autach z relingami. nie wiem jak to masz ty. Pewnie tez sie da. Ale zgaduje ze bedzie o pare cm wyzej
no bede czegos szukał i jak znajde ideał dam znać ;-)

Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Co do halasu... Nie wierze ze nie slyszales nic w Vectrze B. No moze byl taki ogolny halas ze nie slyszales boxu. Niestety boxy halasuja. Nie wiem jak te za 6 tysi. Moze sa w tym lepsze. I nie chodzi o to jak blisko dachu jest box (chyba ze box bedzie 1m nad dachem). Ale jak sie formuje strumien powietrza miedzy nimi.

Ja mam wyciszonego MDO + railbar + thule motion XT i niestety szum boxu slychac juz w 130. Ale nie mam wyciszonego dachu, moze dlatego.
no to było dla mnie bardzo dziwne ze nie pamietam zebyem slyszal halas w Vectrze B. moze troszke wolniej nią jechałem... chociarz napewno był moment ze jechalem 160 km/h pod górke na autostradzie ( btw splanie gazu wtedy ok 18,5 l przy silnik 2,2 147 km Z22SE).
Vectra B to bylo kombi i na wysokosci tylnych drzwi w kombio dach podnosi sie o ok 2/3 cm. moze to wpylwa na kształtowanie strumienia powietrza ? ps a4 B8 z tym samym boxem ale z belkami i stopami nie do relingów tylko do karoserii to był sedan. moze to tez mialo jakies znaczenie. w vectrze C kombi z relingami i tym samy boxem bylo ciszej niz w audi ale glosniej niz vectrze b. dla dociekliwych podam szczegół że relingi w VC sa duzo niższe niż relingi w VB. W VC caly reling na calej dlugosci dotyka dachu a w VB jest na 3ech stopkach i odstaje ok 2/3 cm od dachu.

Ostatnio edytowane przez vxr ; 07-04-2017 o 12:15 Powód: gramatyka
vxr jest offline   Odpowiedź z Cytatem