Wypadanie zapłonu na 2 i 3 cylindrze. Benzyna
Witam. Mam kłopot z zapłonem jak w tytule. Silnik dostaje wibracji, szczególnie po rozgrzaniu. Mój komputer (OBD2) pokazał kod błędu P0300, czyli wypadanie zapłonu, chociaż nie non stop. W stacji obsługi, nie ASO, powiedzieli - na 99% cewka zapłonowa (u mnie jedna na cztery cylindry), lub świece. Wymiana cewki 270 zł nic nie dała, świece i przewody zapłonowe OK. Ponieważ komputer wskazał na przerywanie zapłonu na 2 i 3 cylindrze, sam zacząłem studiować schemat. I tam, zielonożółty przewód dochodzący do cewki odpowiada właśnie za zapłon na tych cylindrach i dochodzi bezpośrednio na komputer, na wtyk C1-24. Czyli mam albo ukruszony gdzieś ten przewód (raz łapie kontakt a raz nie) albo coś z komputerem. Przewód przy samej wtyczce do cewki jest cały, sprawdzony na omomierz i "sondowanie" igłą przez izolację. Dalej wchodzi w grubą wiązkę i "ginie" gdzieś do komputera. Gdzie zatem koledzy mam go szukać aby sprawdzić przewód na całej długości, i czy rzeczywiście Waszym zdaniem to może być tylko ten przewód, czy też może niestety komputer, on sam czy też oprogramowanie?
Ostatnio edytowane przez jadja ; 01-04-2017 o 18:46
|