Temat: [Mondeo 2007-2014] Montaż czujników parkowania
View Single Post
Stary 02-04-2017, 12:38   #71
glajder
ford::beginner

Imię: Szymon
Model: Mondeo MK4 Kombi
Silnik: 2.2 TDCi
Rocznik: 2009
Domyślnie Problem z aktywacją modułu PAM

Witam.
Ostatnio udało mi się kupić komplet fabrycznych tylnych czujników parkowania wraz z wiązką, modułem PAM i głośniczkiem (z demontażu).

Ponieważ mam wersję Titanium wszystkie potrzebne wiązki były zainstalowane. W czasie montażu nie byłem w stanie znaleźć wiązki do tylnego głośniczka. Cała instalacja do modułu i tylnych czujników była zainstalowana. Później na forum wyczytałem, że wersja Mondeo z radiem SONY (posiadam SONY z wbudowaną zmieniarką) korzysta właśnie z radiowych głośników.
1. Czy może ktoś to potwierdzić?

W czasie montażu modułu odpiąłem klemę z akumulatora.

Kupiłem interfejs ELM z VIAKEN i podłączyłem się ELMConfigiem. Ściągnąłem konfigurację z BCM zmieniłem opcję Park Assist na Rear only, wgrałem konfigurację spowrotem - byłem w stanie komunikować się z modułem PAM za pomocą ELMConfig.
Niestety żadnej reakcji ze strony samochodu nie ma. Podłączyłem się FORScanem i FORScan nie wykrywa mi modułu PAM. Jak sczytuję FORScanem konfigurację to PARK ASSIST jest ustawiony. Później zmieniłem opcję Park Assist na rear i front, i ELMConfigiem odczytałem błędy PAM i wywalił błąd czujek przednich, przedniego buzera, tylnego buzera i jakiś błąd function LED (dodam że przełącznika na przednim panelu nie posiadam). Czyli wnioskuję że sam moduł i tylne czujki działają (brak błędów) tylko czemu mi FORScan nie widzi modułu PAM?
Dodatkowo: FORScanem uruchomiłem procedurę RCM.
2. Czy gdzieś jeszcze powinienem coś zmienić? Może trzeba jakoś radio przestawić na obsługę sygnałów z modułu PAM.

Ostatnio edytowane przez glajder ; 02-04-2017 o 12:44
glajder jest offline   Odpowiedź z Cytatem