Bład P0047- czasowe spadki mocy
Witam. Pewny czas borykam się z problemem w moim c maxie. Autko co jakiś czas nie miało mocy-nie załaczało sie turbo(tryb awaryjny). Mechanik stwierdził że to wina elektrozaworu sterującego turbina( brązowy) został wymieniony na nowy. Po jakiś 2 miesiącach auto znowu zaczeło tracić moc. Moje podejrzenie padło na egr więc go wyczyściłem i zaślepiłem dokupioną blachą miedzy chłodniczką spalin a egr. Kolejny misiąc było ok. Lecz nie ma tak kolorowo auto podczas coraz cieplejszych dni coraz częsciej wychodzi w tryb awaryjny obroty dochodzą do max 2,7 tyś . Dzieję sie tak co jakiś czas i oczywiście zapala się chek. Dodam że z Fordem nie ma innych problemów, jeżdzi super, zapala, nie kopci. Bląd jaki powraca to jak w tytule P0047-Obwód elektrozaworu sterującego ciśnieniem doładowania turbosprężarki- Niska wartość obwodu. Egr nie jest programowo wykasowany. Dodam że C max był już u elektryka i sprawdzał czy wiązka przewodów od tego zaworu jest ok i wszystko jest prawidłowo. Silnik to 2.0 Tdci. Proszę o porade co mogę jeszcze sprawdzić lub przetestować. Pozdrawiam
|