Odp: Olej silnikowy do 2.0 TDCI
Nie negując zalet stosowania olejów 2T to nie są to produkty stworzone z myślą o dodawaniu do ON i z tego względu ich składniki w mniejszym lub większym stopniu mogą w dłuższej perspektywie negatywnie wpływać na układ wtryskowy. Chodzi tu m.in o powstające zanieczyszczenia działające szkodliwie na dpf , cynk wpływający na przyspieszone osadzanie depozytów dysz wtryskiwaczy oraz o spadek liczby cetanowej.
Polecam stosowanie DOBRYCH dedykowanych dodatków poprawiających smarność, mających właściwości czyszczące oraz podnoszących liczbę cetanową lub efektywność spalania mieszanki (m.in poprzez obniżenie temperatury zapłonu). Koszt stosowania takich dodatków nie jest wcale taki wysoki i wynosi zwykle od ok 0,10 zł do 0,20 zł na 1 litr paliwa w zależności od stosowanego preparatu/wielkości opakowania. Spadek spalania zwykle jest zauważalny ale nie będę zachwalał trzeba samemu spróbować. Ja stosuje i osobiście polecam Archoila ale żeby nie było niedomówień jestem dystrybutorem tej marki. Tyle tylko, ze mam Liqui Moly, Millersa czy Penrite więc równie dobrze mógłbym zachwalać produkty tych właśnie marek (kilka z nich jest wartych uwagi) ale największe zaufanie mam zdecydowanie do Archoila.
|