View Single Post
Stary 20-04-2017, 14:52   #1
Buszu
ford::amateur

Imię: Paweł
Model: Focus mkII
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2007
Domyślnie Metaliczne terkotanie na luzie po wymianie dwumasy.

Witam wszystkich forumowiczów,

Wymieniałem ostatnio kompletny zestaw czyli sprzęgło, docisk, wysprzęglik oraz koło dwumasowe zamachowe w moim focusie 1,8 TdCi mk2 2007 rok. Po wymianie pojawił się następujący objaw: terkotanie w napędzie na biegu jałowym. Wygląda to następująco:

Po odpaleniu auta na zimnym pracuje wszystko idealnie. Po rozgrzaniu silnika pojawia się metaliczne terkotanie w okolicach skrzyni biegów, ustaje po wciśnięciu sprzęgła lub ruszeniu lewarkiem dźwigni zmiany biegów o kilka mm do góry lub w dół bez wciskania sprzęgła (tak jakby próbować wrzucić bieg ale dosłownie lekki ruch lewarkiem). O ile nie dziwi mnie że dźwięk ustaje po wciśnięciu sprzęgła, o tyle ruszenie lewarkiem jest dla mnie nie lada zagadką. Zaznaczam że to się dzieje na luzie oraz podczas jazdy słychać na moment ten dźwięk w momencie zbliżania się do wartości obrotów dla biegu jałowego podczas toczenia np. w korku. Nie czuć żadnych wibracji ani innych objawów poza dźwiękiem.

Uprzejmie proszę o jakieś rady, ponieważ używam auta służbowo i nie da się jeździć z takim hałasem. Pytanie tylko czy to dwumas wadliwy fabrycznie czy wysprzęglik czy skrzynia. Zaznaczam że zmieniłem olej na gęstszy w skrzyni biegów (75W80) i praktycznie nic się nie zmieniło. Z góry dzięki i pozdrawiam.
Buszu jest offline   Odpowiedź z Cytatem