Temat: Wypadek
View Single Post
Stary 20-04-2017, 21:13   #93
Markoo
ford::advanced

Model: Vectra B/Mondeo MK4
Silnik: X18XE/2.0PB LPG
Rocznik: 1997/2012
Domyślnie Odp: Wypadek

Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nizsze predkosci maja tez inne niebezposrednie skutki. Kierowcy "usypiaja" za kierownica. Cudzyslow jest celowy: nieuwaga, brak koncentracji, zajmowanie sie innymi rzeczami (pisanie sms, czytanie maili etc). To sa rzeczy, ktore ludzie robia za kierownica dlatego, ze sie czuja bezpiecznie. Bo wolna jazda daje poczucie bezpieczenstwa i uwalnia mozg od poczucia zajetosci. W rezultacie mamy wiecej sytuacji, ktore dzieki predkosci sie koncza niegroznymi kolizjami, stluczkami. Jakby kierowcy jechali 80 zamiast 40-50 to by sie zajmowali jazda a na pisanie by im nie starczylo uwagi.
Równie dobrze można by napisać: Skoro ktoś nie potrafi utrzymać koncentracji przy niskich prędkościach, to się nie nadaje na kierowcę.
W ramach wspomagania koncentracji i wymuszania niskich prędkości coraz częściej stosuje się różne zabiegi... optyczne zawężenie, parkowanie naprzemienne itp.
A właściwie dlaczego 80 zamiast 40..50? Ja uważam, że moje umiejętności są większe od ponad przeciętnej i wraz z moim super samochodem pozwalają mi na jazdę z 100 na 50, a co nie mogę, w końcu jestem lepszy od innychGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie "komus". chodzi o dobro wszystkich. Tak kierowcow (plynnosc ruchu, krotszy czas podrozy), przechodniow (bezpieczenstwo) a i ekolodzy by byli szczesliwsi. W tym kontekscie pojecie "Ogromne kosztu" to pojecie dosc wzgledne.
Nie można tego oderwać od rzeczywistości i właśnie tych kosztów... tu świat doszedł do wniosku, że jednak lepiej będzie uspokoić ruch i wydać pieniądze na co innego niż pompowanie ich w ślepą uliczkę, jaką jest nadmierna infrastruktura prosamochodowa w miastach.... (zresztą, kto tego nie zrozumie, pisze się do pokolenia dinozaurów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. )
A te ulubione estakady i inne przecież też powstają....ale nie tam gdzie niektórzy by chcieli. Są to obwodnice i inne Eski i Autostrady. Zauważcie pewien niuans, Holandia, średnie duże przebiegi, a jakoś w samych miastach postawili na KZ i rowery...

Cytat:
Napisał hak64 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wybrałeś chyba najbardziej niefortunny przykład z możliwych (wypadki z udziałem pieszych).
W takich zdarzeniach prędkość rzędu 80 km/h i więcej skutkuje pogruchotaniem kończyn dolnych, ale - w większości przypadków - przeżyciem pieszego
Dobrze, będę pamiętał, jak mi ktoś wyskoczy, to postaram się przyspieszyć do tych 80 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał kocur Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1. Przejeżdżam na czerwonym - dzwon - moja wina
A nie tak do końca, niby winny ale jakby czas żółtego był dopasowany do mojej prędkości a nie obowiązującej, to bym nie jechał na czerwonym... a zresztą, tam powinna być estakada Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Aaa zresztą koledzy bardziej dobitnie napisali, co o tym myślą... nie jestem więc w mych poglądach osamotniony... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Markoo ; 20-04-2017 o 21:17
Markoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem