Kto ma pierwszeństwo na drodze 3 pasmowej
Miałem dzisiaj takowe zdarzenie na drodze ekspresowej i chciałem Sobie przypomnieć przepisy, bo może coś się zmieniło w tej sprawie. Chociaż jestem pewny mojej racji, wolałem nie ryzykować i odbić w bezpieczne miejsce.
Wyglądało to tak:
Jadąc prawym pasem 60km/h za jakąś ciężarówką, postanowiłem ją wyprzedzić.
Na środkowym pasie był jakiś nowy Mercedes, ale w bezpiecznej odległości. Jechał dość wolno, chyba chciał mnie przepuścić, więc wrzuciłem kierunkowskaz redukuję i zaczynam wyprzedzać. Spojrzałem jeszcze w lusterko na lewy pas, ale tam jest martwa strefa, przynajmniej w tej odległości. Jakaś rozpędzona Corsa zaczęła z lewego pasa zmieniać na środkowy wtedy kiedy ja, mimo że typ miał wolny lewy pas, mógł śmiało nim jechać.
Mało tego Pan z Corsy nawet nie próbował zwalniać, ani nie miał włączonego kierunkowskazu, Odruchowo, skręciłem kierownicą w prawo i wróciłem na swój pas hamując za ciężarówką.
Na szczęście nic się nie stało, kątem oka go zobaczyłem, że coś jest za blisko mnie. Gdyby uderzył w najlepszym wypadku miałbym pewnie tylne nadkole do wymiany i tylne drzwi, no i może tylny zderzak
Typo jechał chyba z żoną i miał dziecko na foteliku z tyłu, także nawet nie chcę gdybać.
Chodzi mi to cały dzień po głowie, kto w tym przypadku miał pierwszeństwo, pomijając że nie włączył kierunkowskazu.
Co myślicie?
Ostatnio edytowane przez Konani ; 21-04-2017 o 00:14
|